POPRAD. Od druhého novembra bude pre seniorov z Popradu k dispozícii nová jedáleň. "Naraz sa naje 45 ľudí. Kuchyňa zvládne uvariť 600 jedál za deň," informoval primátor Popradu Anton Danko (nez.)
Úplne nová jedáleň zamestná desiatku pracovníkov. Na rekonštrukciu bývalej ZŠ Francisciho na Baníckej ulici radnica vyčlenila 960 000 eur. K jedálni na Sídlisku Západ tak pribudne aj stravovňa vo východnej časti Popradu.
Dôchodcovia budú mať denne na výber tri druhy jedál. "Podľa zdravotného stavu budeme variť normálnu, racionálnu a diabetickú stravu. Náklady na jedno jedlo sú dve eurá," povedal šéf centra sociálnych služieb Jozef Košický. Dôchodcovia však zaplatia menej. "Vyráta sa to z výšky ich dôchodku," doplnil.
Najviac letí kuracina
V novej kuchyni bude šéfovať Anna Madejová, má 28-ročnú prax. Podľa nej dôchodcom najviac ulahodia kuracím mäsom. "Veľkou dobrôtkou sú pre nich kuracie prsia na šampiňónoch so zemiakmi, ryžou a čerstvým zeleninovým šalátom," povedala Madejová.
So stravovaním v domove dôchodcov má už štvorročnú skúsenosť aj 70-ročná Popradčanka Jarmila Miháliková. Pochválila sa nám, že v domove nedávno ochutnala gurmánsku lahôdku.
"Mali sme kurča na spôsob bažanta so slaninkou. Mám rada aj hustejšie polievky, napríklad hŕstkovú," dodala. Priznala, že nie každému dôchodcovi v domove chutí. "Je to tým, že sme rôznych vekových kategórií. Kedysi mali ľudia mäso iba raz do týždňa. Varili si skôr jednoduchšie jedlá ako napríklad zemiaky s kyslým mliekom," rozhovorila sa dôchodkyňa.
Popradčanka Jarmila nám prezradila, že z času na čas si uvarí aj sama. "V izbe mám varič. Občas si urobím placku či kuraciu polievku," povedala.
Osemdesiatročný dôchodca František Krupinský si v jedle nepreberá. Zje všetko, čo mu navaria v domove. Najradšej má domáce halušky, pirohy, dobrú bravčovinku či kuracie stehno.
Podľa 75-ročnej Alžbety Mikolajčíkovej, ktorá sa už 15 rokov stravuje v domove, je najlepšie klasické kuracie stehno s ryžou alebo kuracie prsia. "Mám rada aj guláš s cestovinou," dodala.
Tvrdí, že v domove je s jedlom spokojná a kuchárky robia, čo môžu. Menšiu výhradu má iba k omáčkam, ktoré by vraj mohli byť pestrejšie. Ako starší človek má problém s mastnými jedlami. "Bolí ma z nich žalúdok," dodala Alžbeta.
Kuchyňa s jedálňou. Popradským dôchodcom v nej začnú podávať jedlá od 2. novembra. Do budúcnosti v nej plánujú variť aj študentom z blízkej vysokej školy. Foto: mel
Jozef Košický. Riaditeľ centra sociálnych služieb. Foto: mel
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.