Tisíce ľudí prilákali do ulíc všakovaké dobrôtky zo zemiakov, výstava odrôd, ktoré sa pestujú pod Tatrami, súťaže, výstavy, ale aj slnečné lúče, príjemná atmosféra či kultúra.
SPIŠSKÁ BELÁ. S niekoľkými vreciami zemiakov odchádzal z jarmoku malopestovateľ Štefan Sas z Bardejova, ktorý prišiel s rodinkou pod Tatry iba kvôli zemiakom. "Nakúpili sme 20 kíl sadby a 10 kíl na ochutnanie," s úsmevom na tvári hovoril Štefan. Jeho chuťové poháriky očaril najviac zemiakový chips. Príprava "špízu" je jednoduchá. "Dostaneme načistené zemiaky, najkrájame ich na stroji, napichneme na špajľu a vysmažíme na masti," prezradil receptúru obchodník Peter Takáč, ktorý túto novinku pipravuje už dva mesiace.
S veľkým záujmom sa pri tomto rozvoniavajúcom lákadielku pristavil i Peter Ganzarčík zo Spišskej Belej. "Ochutnal som to prvýkrát, ale je to vynikajúce. Je to čosi medzi hranolčekmi a lupienkami. Toto je hrubšie, kvalitnejšie a prefektne slané," spokojne sa rozrozprával mladý muž. Okrem chipsu vyskúšal aj bryndzové halušky, no nezabudol ani na svoju dcérku, ktorej kúpil drevený rapkáčik. Marta zo Štrby sa vyznala, že zemiaky ľúbi a rovnako neobišla stánok s chipsom na špajli. "Takto na ulici som to ešte nejedla, ale je to skvelé. Absolútne ma nelákajú pripálené nezdravé klobásy," rázne odvetila.
Zemiakové maškrty
Vône zemiakových jedál sa miešali aj v stánku, kde trojica mužov ponúkala pirôžky, závitky, bryndzové halušky, haruľu, plnený zemiak, strapačky či klasické zemiakové placky. Podarilo sa nám z nich vymámiť tajomstvo ich výroby. "Závitok je typické zemiakové cesto plnené mletým mäsom. Haruľa má na zemiakovom ceste kyslú kapustu a slaninu. Pirôžky sú taktiež zo zemiakového cesta, plnené bryndzou a vypražené," vysvetlil predajca Rastislav Rojko.
Každý rok ich stánok neobíde Jarmila Britaňáková z Lendaku. "Vždy si tu kúpim placky a pirôžky," poznamenala.
Najchutnejšia odroda
Ľudia mohli na jarmoku okoštovať a ohodnotiť aj najchutnejšiu zemiakovú odrodu. "Ponúkame varný typ zemiakov ako šalátový, prílohový či napríklad druh, z ktorého sa robí kaša. Zásadne sa chutnajú neosolené," ozrejmil odborník na zemiaky Jaroslav Mikula.
Viacerých návštevníkov ohúril aj netradičný zemiak s fialovou dužinou, ktorý sa pestuje iba v Južnej Amerike. "Vo svete sa pestujú aj zemiaky s červenou dužinou," doplnil Mikula. Počas dňa si však ľudia najviac pochvaľovali prílohový zemiačik.
Tento rok bolo zemiakov pomenej
Tento rok vystavovali na jarmoku iba 63 odrôd zemiakov. Pre porovnanie, napríklad pred rokom to bolo takmer sto druhov. "Zemiakom nepriali poveternostné podmienky. Keďže ich je menej, môžeme čakať, že za ne zaplatíme o čosi viac," vysvetlil primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak (nez.) Na jarmoku si ľudia vyskúšali aj súťaž v jedení halušiek a škrabaní zemiakov. Súperilo sa aj o najväčší zemiak či najkrajšiu úrodu. Vystavovalo sa aj ovocie, zelenina či drobnochov od miestnych poľnohospodárov.
Z histórie zemiakov
Zemiaky pochádzajú z Južnej Ameriky. Do Európy sa dostali v 16. storočí cez Španielsko. Do regiónu Spiša ich doniesli študenti z Nemecka v roku 1654. Viac sa začali pestovať kvôli katastrofálnej neúrode obilnín v rokoch 1771 až 1773. Úplný ošiaľ pestovania nastal po roku 1818, keď sa doviezla sadba z Anglicka.
mel
Peter Ganzarčík. Prvýkrát v živote si pochutnával na zemiakovom chipse.
Foto: Marie Melniková
Zemiakové odrody. Tento rok odborníci vystavili iba 63 odrôd zemiakov.
Foto: mel
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.