O koľko a kde necháte viac peňazí, to sme zisťovali vo vytypovaných podnikoch v Poprade, Starej Ľubovni a Vysokých Tatrách.
PODTATRANSKÝ REGIÓN. V popradskej krčmičke Alfonz zvýšili ceny za všetok tvrdý alkohol rovnako. "Kedysi stálo poldeci 60, teraz ho kúpite za 65 centov," povedal krčmár Vladimír. Na popradskom námestí v bare Café Tarantino stúpla cena za vodku, rum, tatranský čaj i borovičku v priemere o desať až dvadsať centov. V podniku Vagón necháte čašníkovi za poldecák namiesto 66 centov sedemdesiat.
Dobrý biznis = stála klientela?
V Grill pube v Tatranskej Lomnici ceny za tvrdý alkohol nestúpli. "Určite ich ani nebudem zvyšovať, v Tatrách je už aj bez toho málo ľudí. Radšej budem mať ja nižší zisk, než by som prišiel aj o týchto ľudí," prezradil šéf Martin Kundis. Jeden štandardný poldecák tu stojí 80 centov až jedno euro.
Ceny za "panák" rovnako nezvýšili ani v staroľubovnianskom dennom bare Štefan. "Možno tak urobíme neskôr, pred letom. Teraz je kríza, ľudia nemajú peniaze," hovoril Vladimír Frohlich.
Podľa šéfa viacerých podnikov pod Tatrami Jaroslava Vajdu, je nezmysel zvyšovať ceny, keď si chce niekto udržať dobrý biznis. Priznal však, že vyššie dane sú preňho veľkou záťažou. Tržby mu klesli o 10 až 15 %.
Návštevníkov neubudlo
Počet návštevníkov však neklesol ani v jednom z podnikov, v ktorých sa rozhodli pre mierny nárast. "U nás máme stálu klientelu, nemám pocit, že by sa pilo menej," prezradil čašník z Vagóna Ján Olejár.
Podľa krčmára v podniku u Alfonza ľudia chodia bez ohľadu na cenu. "Je to ako s cigaretami, kto chce, bude fajčiť, aj keď budú stáť aj vyše troch eur," uviedol Vladimír.
O tom, že sa pije stále rovnako, svedčí i skutočnosť, že policajti z obvodného oddelenia v Poprade necítia pokles prípadov s opitými vandalmi. Situácia je vraj stále rovnaká.
Pár centov nehrá rolu
Zaujímalo nás, ako vnímajú mierny nárast cien za alkohol samotní zákazníci. "Zvýšenie cien nebolo až také dramatické. Tých päť, desať centov za poldeci navyše sa dá prežiť, takže mňa osobne to nezasialo tvrdo. Čo si všímam, počet zákazníkov nepoklesol. Kto si chcel dať, dá si aj teraz," prezradil Peter z Popradu.
Mierny nárast neodradil ani Laca Korenka. "Ja som z tých, čo nechodia každý deň po krčmách, takže môj rodinný rozpočet to nepoložilo na kolená," uviedol.
Predzásobenie
Obchodníci sa lacnejšou pijatikou nepredzásobili. Takmer všetci sa zhodli na tom, že ich tržby nie sú natoľko vysoké, aby si mohli dovoliť nakúpiť veľa alkoholu dopredu. V krčme Vagón nie je na predzásobenie naopak dostatok miesta. Martinovi Kundisovi z Grill pubu v Tatranskej Lomnici zostalo veľa alkoholu zo slabej zimy. Taktiež si nemal dôvod urobiť zásoby alkoholu.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.