tu.
PODOLÍNEC. „Tak tohle je úžasné," znelo českou metropolou, konkrétne na Staromestskom námestí. Práve tu Štefan Sýkora z Jarabiny, Tomáš Hudák zo Starej Ľubovne, Tomáš Čupka a Emil Cimbalista z Podolínca varili typické slovenské jedlá.
Českí gurmáni ich ocenili
„Najviac išli bryndzové halušky, tatranský guláš, ale aj pirohy a zabíjačkové špeciality," prezradil chute návštevníkov podniku Emil, ktorý v Prahe „dělal" čašníka so spolužiakom Števom. Obaja Tomášovia pracovali v kuchyni ako široko-ďaleko jediní slovenskí kuchári.
Pocty sa im dostalo nielen od českých gurmánov. „Jedlá ochutnávali aj Angličania či Japonci a chutilo im," dodal devätnásťročný Emil, ktorého onedlho, rovnako ako jeho spolužiakov, čaká maturitná skúška.
Používali originálne suroviny
Pracovné postupy a celú organizáciu mala pod palcom Nadežda Hlinková, majsterka odborného výcviku. Tá štyrom štvrtákom pomáhala najmä s takými dôležitými vecami, ako je dovoz typických slovenských špecialít a potravín - bryndze, syra, klobásy či slaniny. Jej ďalšou úlohou, ktorú úspešne zvládla, bola celá organizácia pracovného pobytu.
Pôjde sa aj o rok
„Presvedčili sme sa, že našou šikovnosťou a zručnosťou sme schopní so študentmi variť aj v takom miliónovom meste, ako je Praha," zhodnotila majsterka po návrate domov.
Je dokonca presvedčená aj o tom, že o rok budú s ďalšími študentmi v Prahe vďaka spokojnosti majiteľa reštaurácie variť opäť typické slovenské jedlá. Času na oddych síce veľa nebolo, no všetci spolu si prehliadku hlavného mesta Čiech nenechali ujsť. Týždeň v Prahe sa nakoniec vydaril.
Autor: emi
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.