Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

Starý Sliezsky dom dostáva nový šat

Totálne rozbúraný horský hotel Sliezsky dom bude už v decembri vyzerať na nepoznanie. Ubytovanie vo Velickej doline bude komfortnejšie, zvýši sa počet lôžok.

Klaudius Burger, riaditeľ horského hotela Sliezsky dom.Klaudius Burger, riaditeľ horského hotela Sliezsky dom. (Zdroj: Marie Melníková)

Totálne rozbúraný horský hotel Sliezsky dom bude už v decembri vyzerať na nepoznanie. Ubytovanie vo Velickej doline bude komfortnejšie, zvýši sa počet lôžok, pribudne výťah, wellness, posilňovňa, kongresová sála či zmodernizovaná reštaurácia. Bufet by chceli spojazdniť už najneskôr do polovice februára. Pôvodné ceny za noc si chcú napriek trom hotelovým hviezdičkám udržať.

VYSOKÉ TATRY. Noc s raňajkami v zrekonštruovanom hoteli priamo pod štítmi vo Velickej doline by vás nemala vyjsť viac ako doposiaľ. "Budú tu izby pre bežných turistov a horolezcov. Pravdepodobne zostane 30 eur na osobu. Noc v apartmáne pre top manažérov vyjde okolo 50 eur," uviedol riaditeľ hotela Sliezsky dom Klaudius Burger. Vybavenie izieb však bude rozdielne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Horúci čaj zadarmo

Obľúbenú dvojhodinovú pešiu túru na Sliezsky dom vyhľadávajú turisti aj počas veľkej modernizácie. Ľudí však kvôli zatvorenému hotelu nenechajú mrznúť vonku. Vie o tom aj manželský pár z Česka. "Chceli sme si dať síce polievku, no vynahradili nám to robotníci, ktorí nás zavolali dnu a dali nám zadarmo horúci čaj. Bolo to veľmi milé," povedal turista Jozef M.

Najneskôr do polovice februára chcú v Sliezskom dome otvoriť bufet s krbom. "Vojde sa doň tak 50 - 60 ľudí. Idú jarné prázdniny, nech majú turisti kde hlavu skloniť," upresnil riaditeľ Burger. Po asfaltke sa hore vlastným autom nateraz nedostanete. Málo snehu je na nej aj pre skialpinistov. Po ceste prevážajú tovar, zamestnancov a mechanizmy.

Celková modernizácia

V horskom hoteli momentálne dokončili búracie práce. Na prízemí plánujú wellness so suchou a parnou saunou a jacuzzou - masážnym bazénikom. Teraz sa robí vo vnútri na prízemí nová kuchyňa, reštaurácia a bufet. V hotelových izbách sa počet lôžok zvýši zo 75 na 105. K izbám na dvoch poschodiach sa dostanete aj výťahom. Nad nimi bude posilňovňa. Kompletne menia celé kúrenie, elektroinštaláciu, kanalizáciu.

"Už máme urobenú novú technológiu čistiarne odpadových vôd a vodárne," doplnil riaditeľ Burger. Pre ubytovaných by malo byť dvanásť parkovacích miest.

SkryťVypnúť reklamu

Nóbl hotelík

Zaujímalo nás, či je priamo v horách pomerne "nóbl" hotel na mieste. "Potrebujeme sa otvoriť novej klientele, trendy hovoria o budovaní lepších hotelov v celej Európe. V malej kongresovej sále budú prebiehať aj školenia pre vrcholových manažérov," dôvodil riaditeľ Burger. Celú obnovu hotela financujú z prostriedkov eurofondov.

Denný program robotníkov

Na stavbe pracuje viacero firiem. Zisťovali sme, ako často sa robotníci vracajú domov, či chýbajú svojim rodinám a ako trávia voľný čas medzi kopcami, medveďmi, líškami a kolegami. "Rodina mi nechýba, lebo som rozvedený. Zhruba dvadsať dní sme tu a päť dní doma. Bolo by lepšie, keby sme mali v týždni jeden deň voľno, zliezli by sme odtiaľto dolu do Popradu, Smokovca, alebo na Štrbské Pleso. Tam by sme sa 'vyvenčili', radšej by sme posedeli aj s babami, ako stále iba s chlapmi," s úsmevom dodal sadrokartonista Karol Kukla.

Na hoteli robia od siedmej rána do šiestej večer. Robotníci sa nám priznali, že každý večer majú podobný program. Sprcha, televízor, DVD, posedenie s kolegami alebo hudba. Keď je vonku dlhšie vidieť, poniektorí si nájdu čas aj na vysokohorskú turistiku.

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 878
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 404
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 147
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 264
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 594
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 060
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 915
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 603
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu