Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

Majitelia páleníc: Sezóna bola biedna

Úroda ovocia bola poslednú sezónu pomerne slabá. Aj napriek tomu si mnohí ľudia na jeseň z ovocia vyrobili kvas, ktorý si chodili vypaľovať do páleníc v okolí Rožňavy.

Pálenka. Kvalitná drienkovica stojí aj 27 eur. V primeranom množstve podľa odborníkov pôsobí aj ako prevencia pred chrípkou.Pálenka. Kvalitná drienkovica stojí aj 27 eur. V primeranom množstve podľa odborníkov pôsobí aj ako prevencia pred chrípkou. (Zdroj: Stela Krausová)



HRUŠOV/HRHOV/GEMERSKÁ HÔRKA. Majitelia a prevádzkovatelia páleníc tvrdia, že aktuálna sezóna je najhoršia za posledné roky. Napriek tomu, že niektoré prevádzky majú termíny skoro plne obsadené aj v januári, väčšina vidí aktuálnu sezónu ako biednu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hrušovská pálenica patrí obci

Pálenica v obci Hrušov pri Rožňave patrí samotnej obci. Ročne tu vypália niekoľko tisíc litrov kvalitnej pálenky, ktorú si sem môžu prísť ľudia vyrobiť aj v menších množstvách.
„Neodmietneme ani zákazníka, ktorý má záujem vypáliť iba čosi do 150 litrov," tvrdí vedúca hrhovskej pálenice Katarína Zsebiková.

Podľa jej slov o vypaľovanie núdzu nemajú ani napriek slabšej úrode. „November aj december sme nemali ani jeden voľný termín. Na január aj február však ešte máme voľné," dodala.

Dôvodom, prečo je o pálenicu taký záujem, je podľa vedúcej fakt, že ľudom umožňujú vypaľovať ovocie aj v malom množstve. „Môžeme sa pochváliť zákazníkmi z Prešova, Košíc, Jablonova nad Turňou či Moldavy nad Bodvou," menovala.

V pálenici sa denne vystrieda aj štyri či päť zákazníkov, jedno vypaľovanie trvá asi tri hodiny. „Tento rok idú hlavne drienky, hrušky a trnky. Sliviek je pomenej, väčšinou ľudia pália zo zmiešanej zmesi ovocia," spresnila K. Zsebiková.

SkryťVypnúť reklamu

Ovocia sa urodilo málo

Aj keď sezóna v páleniciach trvá približne od septembra do konca apríla, najviac ľudí mali v hrhovskej pálenici taktiež za posledné dva mesiace. „Táto sezóna je veľmi slabá," priznal majiteľ pálenice Vojtech Šimon. „Je to zapríčinené slabou úrodou. Väčšinu ovocia, ktoré si k nám ľudia chodia vypáliť, nakúpili lacno v Maďarsku."

V pálenici, kde sa môže vypáliť minimálne množstvo 200 litrov pálenky, majú v januári voľné takmer všetky termíny. Aj tu si väčšinou ľudia vypaľujú skôr zmesi ovocia, najmä hrušiek a jabĺk. Slivky vraj spracúvajú iba zriedkavo. „Tých sa urodilo, žiaľ, najmenej," dodal majiteľ.

Vypaľovali aj na Silvestra

Ani v Gemerskej Hôrke si tohoročnú sezónu nepochvaľujú. Podľa majiteľa pálenice Fedora Prihradského si sem doposiaľ prišlo vypáliť alkohol zhruba o 150 ľudí menej, ako vlani. „Na január a február máme úplne voľné termíny. Nahlásení sú asi iba traja ľudia."

Za najlepšie mesiace sezóny považuje uplynulý november a december. „Síce bolo plno, no ľudia pálili zhruba od 150 do 200 litrov, kým v minulosti to bolo aj 500 litrov," spresnil.

V tejto prevádzke sa najviac vypaľovali hrušky a drienky, jablká nemali vôbec. Aj keď je vraj táto sezóna slabšia, podľa F. Prihradského sa v gemerskej pálenici nezaháľalo ani posledný deň v roku. „Samozrejme, vypaľovalo sa aj na Silvestra," dodal.

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 842
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 353
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 146
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 262
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 680
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 039
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 890
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 552
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu