Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

Pečenie berie ako koníček

Hanka Janošková z Orlova rada pečie. Hoci nemá vzdelanie cukrárky, po rokoch "tovarišstva" sa z nej stala skutočná odborníčka.

Hanka. Spod jej rúk vychádzajú výborné a krásne cukrovinky.Hanka. Spod jej rúk vychádzajú výborné a krásne cukrovinky. (Zdroj: archív)



ORLOV. Každý z nás aspoň raz zahryzol do chutného zákuska, či videl nádherne ozdobenú tortu. Len správne gazdinky však vedia oceniť, aká je to drina. Za nádherne vyzdobenou tortou sa skrýva kus peknej, ale aj ťažkej práce.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Od malička sa krútila v kuchyni okolo mamy

Hanka pracuje v odevníctve a ako nám prezradila, nie je to ľahká práca. Domov sa vracia podvečer. "Pečenie však nie je pre mňa práca, ale hobby," prezradila o sebe mladá cukrárka. "Už od malička som sa motala v kuchyni okolo mamy, sledovala jej prácu a učila sa. Vždy som k tomu mala vzťah, tak som čo-to upiekla pre známych či rodinu. Ochutnali, zachutilo im a pre mňa to bola veľká motivácia."

Ako poznamenala, dnes má už v pečení systém. "Najskôr si napečiem korpusy, potom krémy a nakoniec marcipán. Práve s ním je najviac práce. Torty pečiem na rôzne príležitosti, krstiny, svadby, výročia či narodeniny. Majú rôzny tvar, veľkosť, farbu, podľa želania," podotkla s úsmevom.

SkryťVypnúť reklamu

Formy vyrába sama

Na rozmanité tvary svojich cukrárskych výrobkov nemá formy. "Vyrábam si ich sama, podľa vlastnej fantázie. Či už je to lienka, futbalová lopta, drevorubač v lese, motýľ alebo aj kôš. Všetko sú to moje výtvory," prezradila svoje tajomstvo.

Obdivuhodná je Hankina zručnosť, s akou modeluje jemné detaily. "Všetko potrebuje čas a prax. Ani moje ružičky, postavičky, zvieratká či písmenká neboli hneď dokonalé. Podobali sa na všetko možné, kým dostali správny tvar a boli použiteľné," pozastavila sa Hanka pri svojich začiatkoch.

Pri pečení musí byť poriadok

Pečenie torty trvá rôzne dlho. Môže to byť jeden, niekedy však aj tri dni. Záleží to od mnohých okolností. "Pri pečení musím mať pokoj a vo všetkom musím mať poriadok. Popri práci počúvam rádio," povedala a šibalsky dodala, že by prijala aj nejakého pomocníka, "zdobiča". Sympatická Hanka je totiž slobodná.

SkryťVypnúť reklamu

Svadobná torta urobila "pľask"

Tak, ako pri iných remeslách, aj v cukrárstve platí, že aj majster tesár sa raz utne. Niečo také sa raz stalo aj Hanke, i keď za iných, veselých okolností. Šikovná slečna nám prezradila veselú príhodu. Alebo nehodu? "Trojposchodovú, naozaj nádherne vyzdobenú tortu som upiekla na svadbu. Keďže sa každý bál odniesť ju, podujala som sa, že ten kúsok v aute ju podržím. Čo čert nechcel, šofér musel pribrzdiť. Ako správne tušíte, moja torta urobila 'pľask'. Dve poschodia boli na mne. Nenastala panika, ale práve naopak, hurónsky smiech. Vrátili sme sa a našťastie všetko dokonale opravili. Aj napriek tomu nikomu neprajem vidieť takú spúšť," poznamenala dnes už s úsmevom Hanka.

Ako správna cukrárka, aj ona má svoj cukrársky sen. "Dúfam, že si raz príde niekto objednať špeciálnu tortu. Nie však špeciálnu chuťou, ale tvarom. Možno to bude aj Ľubovniansky hrad," zakončila naše rozprávanie Hanka.

SkryťVypnúť reklamu


Torta. Najnáročnejšie je zdobenie.
Foto: archív



Svadobná. Radosť už len pozerať...
Foto: archív

Autor: Petronela Petríková

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 699
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 206
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 135
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 250
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 059
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 934
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 786
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 321
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu