O čosi chudobnejší rok naopak zažili obce na sever od Starej Ľubovne ako Jarabina či Litmanová.
JARABINA/KOLAČKOV/JAKUBANY. Včelia úroda nikdy nie je rovnaká, striedaním rokov sa mení. Tentoraz dobrý rok padol na južný pás od Starej Ľubovne. Vyššie objemy medu hlásia včelári z lokalít na úpätí Levočských vrchov, ako napríklad Jakubany či Kolačkov. Menšie výnosy tento rok naopak priniesol včelárom v Jarabine a okolí.
Nič nezvyčajné
Pre včelárov, pre ktorých sú ich včielky a úle viac ako záľuba, však výnosy nie sú to najdôležitejšie. O skazenej nálade preto nemôže byť ani reči. Fakt, že dediny okolo Starej Ľubovne, ktoré nie sú od seba až tak dramaticky vzdialené, zaznamenali veľmi odlišné výsledky, pre včelárov nie je prekvapujúci.
"Regionálne rozdiely"
"Včielka od úľa zalieta 5 kilometrov, vo väčšine to sú však len 3. Preto dediny, hoci sú z nášho pohľadu pri sebe blízko, napríklad v jednom okrese, môžu mať úplne opačné výsledky, ako sa to stalo teraz," vysvetľuje Jozef Šeliga, včelár z Jarabiny. Všetko má na svedomí počasie. "V jednej doline môže spadnúť ľadovec, druhej sa však v tom istom čase vyhne. Skladba kvetov, ktorá je pre množstvo medu taká podstatná, sa jednoducho zmení," spresňuje Šeliga.
Najlepšie na juhu
Obrovské rozdiely potom nastupujú s teplotnými pásmami. Kým u nás včelstvo vyprodukuje 30 kíl medu, v Stredozemí to môže byť až 60. Včelári sú na rozdielne roky zvyknutí. "Hovorí sa, že najlepší rok príde každých sedem rokov. Medzitým sa objavia roky priemerné a aj tie zlé," dodáva jarabinský včelár Šeliga.
Poďakovanie voškám
Včelár dodáva, že ľudia sa často zaujímajú o rozdiely medzi tmavým a svetlým medom. "Tmavý lesný med včely produkujú z látky pochádzajúcich od vošiek na lesných stromoch. Výskyt vošiek je vzácny, preto aj tento med je oproti svetlému vzácnejší," hovorí Šeliga. Laicky povedané, pri tmavom mede ide o akýsi dvojnásobný živočíšny produkt. Svetlý med naopak včely produkujú výlučne z nektára kvetov.
Svetlý a tmavý
Podľa včelára medzi ľuďmi panuje presvedčenie, že tmavý med je hodnotnejší a pre ľudský organizmus zdravší. "Nie to však celkom tak, lebo svetlý med, práve tým, že je zložený z nektára niekdy aj desiatok druhov kvetov, je rozmanitý, a preto v istom zmysle hodnotnejší ako tmavý med," spresnil Šeliga. Jediným problémom môže byť, že vzhľadom na peľový pôvod nemusí vyhovovať alergikom, ktorí uprednostnia tmavý.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.