SPIŠSKÁ NOVÁ VES. Spomínaná akcia - pokus o najdlhšiu bagetu - bola súčasťou bohatého balíka podujatí, ktoré pre verejnosť pripravilo mesto pri príležitosti otvorenia letnej turistickej sezóny. Ako uviedol prítomný komisár zo Slovenskej knihy rekordov, pokus Novovešťanov bol úspešný, zatiaľ sa na Slovensku nik nepokúsil zabodovať práve s bagetou s obrími rozmermi.
Suroviny použili na kilá
Ako pre Korzár uviedol majiteľ novoveskej bagetérie Slavomír Sucheňák, pekári použili 5 kg cesta. "Bagetu sme plnili asi dvadsať minút. Použili sme 2,5 kg ochutenej majonézy, 1,5 kg paradajok, 1 kg šalátových uhoriek a to isté množstvo salámy. Strúhaného syra sme použili 2 kg plus 3 kg nastrúhanej čínskej kapusty," vymenoval S. Sucheňák.
Nechceli riskovať, piekli tri bagety
Rekordná bageta mala svoju cielenú podobu až po plnení, dôležité však bolo hlavne jej pečenie. A piecť bagetu akoby pre obra nie je pre pekárov bežnou záležitosťou. Majiteľ pekárne, kde rekordnú bagetu piekli, sa nám priznal, že pre istotu zhotovili tri kusy takéhoto maxipečiva. "Nie je to bežná záležitosť a preto nemáme technológiu na takéto záležitosti. Mohli sme upiecť iba také dlhé bagety, akú dlhú máme pec," vysvetlil majiteľ pekárne Ján Paciga. Pekári použili klasické biele cesto, z ktorého sa pečú napríklad rožky.
Symbol radosti aj smútku
Chlieb pre nás bežných konzumentov je predsa len vzácnym symbolom. Majiteľ pekárne na našu otázku, čo preňho znamená chlieb, povedal: "Symbol radosti, keď sa podarí a symbol smútku, keď sa niekto pri výrobe dokrvaví, lebo aj to sa stáva."
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.