Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

Zoopark v Stropkove je zazimovaný, ale navštíviť sa dá aj teraz

Stropkov - Zoopark v Stropkove je pre verejnosť od novembra zatvorený, ale jeho štyria pracovníci aj teraz majú práce vyše hlavy. "Zimu viac nechcem

prežiť. Je tu strašne veľa roboty. Stále treba odhŕňať sneh, trikrát denne hriať vodu, kŕmiť kvalitnejšie a do krmivá pre zvieratá pridávať vitamíny," zahromžil riaditeľ Centra voľného času Fauna v Stropkove Alexander Soóš, ktorý v roku 1984 transformoval bývalú stanicu mladých prírodovedcov na zoopark. Aj teraz pribehol celý mokrý od odhŕňania snehu a kŕmenia zvierat. Majú ich tu skoro 70 druhov a starajú sa o asi 200 jedincov. Je toho dosť, takže riaditeľ - neriaditeľ kŕmiť a čistiť priestory musí aj on. A kŕmenie cez víkendy je viac - menej len na ňom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Pre naše drsnejšie klimatické podmienky sa zoopark v Stropkove snaží držať skôr zvieratá, ktoré znášajú chlad. Takže môžeme sa tu pokochať pohľadom na medvede, pumy či lamy. Žiaden zoopark sa nemôže zaobísť bez exotických zvierat, ktoré sú však teplomilné, preto tu nájdeme aj rôzne druhy opíc, papagáje, jaštery, korytnačky, plazy a dokonca aj krokodíla. Tie sú zazimované vo vyhrievanom viváriu. Na vyhrievanie miestnosti pre opice v stropkovskom zooparku museli postaviť klasickú kachľovú pec, na ktorej pre zvieratá aj varia stravu. "Miestnosť sme museli najprv prispôsobiť pre opice. Prehradili sme ju, dali preč skla z dverí a osadili mreže a tak opice majú vyhrievaný priestor." Bolo to núdzové riešenie, pretože ešte v roku 1997 pracovníci okresného úradu mali pripomienku k používaniu akumulačnej pece na elektrický prúd. "Nevidelo sa im, že vyhrievame hadom, aj keď to išlo do nákladov." V týchto priestoroch držia aj kamerunskú ovcu, ktorá by teraz mala rodiť.

SkryťVypnúť reklamu

Zoopark v Stropkove nie je srdcovou záležitosťou len samotného riaditeľa. Exotické teplomilné vtáctvo spolu s klietkami a krmivom rozdali deťom z krúžkov a prichádzajú si ich pýtať aj osamelo žijúci dôchodcovia. Konajú tak pre svoj zoopark užitočnú vec a pritom robia radosť aj sebe. Zima však aj tak zvyšuje náklady na prevádzku zooparku. Len kŕmenie zvierat si mesačne vyžiada 120-tisíc korún. Pritom zoopark vo svojom rozpočte, ktorý na rok predstavuje čiastku ani nie 200-tisíc korún, nemá položku na krmivo. "Sme vďační vyše 140 sponzorom z celého Slovenska a zo zahraničia, ktorí nás podporujú. Hádam ich už ani nemusíme hľadať. Keď niekto príde k nám na návštevu, každý sa sám ponúkne, lebo vidia, že je to tu pekné," s potešením konštatoval A. Soóš. Ten na prevádzku zooparku prispieva aj z vlastného. Na zimu musia odstaviť v tomto zariadení vodu a tak teraz ju používajú z riaditeľovho domu, ktorý susedí so zooparkom. Podobne je to aj v prípade, že vypadne elektrický prúd. Ťahajú ho z riaditeľovho domu.

SkryťVypnúť reklamu

Zoopark v Stropkove otvoria pre širokú verejnosť 15. apríla. Jeho zamestnanci sú si istí, že v novej sezóne zaznamenajú ešte viac návštevníkov ako v minulej, kedy sa na zvieratá v stropkovskom zooparku prišlo pozrieť okolo 50-tisíc ľudí. Trend návštevnosti každým rokom stúpa. Ale aj v zimných mesiacoch sa dá navštíviť toto ojedinelé zariadenie v Prešovskom kraji. Návštevy je však potrebné vopred nahlásiť.

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 868
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 392
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 147
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 263
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 626
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 050
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 903
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 588
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu