Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

Polia sú prikryté ľadovou škrupinou a na prístup vzduchu sú oziminy zvlášť citlivé

Svidník - Poľnohospodári sú v období medzi dvoma biologickými inventarizáciami. Prvá sa uskutočnila k 1. decembru a ďalšia je plánovaná k 1. aprílu.

Až po tej druhej budú vedieť - a spolu s nimi aj my - na čom sú v prípade novozaloženej úrody. Najdôležitejšou plodinou medzi obilovinami je bezosporu pšenica. V jeseni bolo na sejbu nie príliš priaznivé počasie a tak poľnohospodári okresu Stropkov siali aj koncom novembra. Aj tak zasiali 680 hektárov tejto plodiny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keďže od sejby do prvej biologickej inventarizácie uplynulo malo času, do kategórie od nula do sto jedincov rastlín na jednom metri štvorcovom vtedy zaradili 335 hektárov, čo je takmer polovica zasiatej plochy. "Vtedy tam bola viac - menej nula poschádzaných jedincov," uviedol agronóm Regionálneho odboru Ministerstva pôdohospodárstva SR vo Svidníku Miroslav Dankanin. Do kategórie od 181 do 275 jedincov zaradili 95 hektárov a do kategórie od 276 do 400 jedincov 200 hektárov. "V našich podmienkach je táto kategória optimom." Ďalších 50 hektárov osiatej plochy zaradili do kategórie od 401 do 500 vzídených jedincov ozimín. Tu je však aj väčšie nebezpečenstvo vzniku plesne snežnej.

SkryťVypnúť reklamu

V okrese Svidník pšenicou stihli osiať 478 hektárov a po biologickej inventarizácii plochy zatriedili do jednotlivých kategórii. V prvej od nula do sto vzídených jedincov je 121 hektárov. V kategórii do 187 jedincov je osem hektárov, v kategórii od 187 do 275 jedincov je 52 hektárov, v kategórii od 276 do 400 jedincov je 146 hektárov a v kategórii od 401 do 500 jedincov je 151 hektárov. M. Dankanin ohodnotil stav v oboch okresoch, ktoré spadajú do svidníckeho regiónu: "V okrese Svidník je trocha lepšia situácia, ale najlepšie budeme vedieť na čom sme až po biologickej inventarizácii k 1. aprílu."

Na výšku úrody má vplyv aj vývoj počasia v zime. Oziminám vyhovovalo, že najprv pôda zamrzla a potom nasnežilo. Lenže potom prišlo obdobie, kedy sneh sa topil a na to hneď udreli mrazy, takže polia prikryla ľadová škrupina. "Oziminy sú citlivé na to, keď nemajú prístup vzduchu," vyjadril obavy poľnohospodárov M. Dankanin. K tomu pôda zvrchu rozmrzla a môže dôjsť k pretrhnutiu koreňovej sústavy rastlín. Keby sa k tomu pridružili ďalšie nepriaznivé vplyvy, mohlo by dôjsť k ich odumretiu.

SkryťVypnúť reklamu

Pre poľnohospodárov svidníckeho regiónu by to bola pohroma, pretože v prípade neskorej jari by nemali veľa možnosti náhradného osevu plôch. "Keď príde neskoro jar, tak nemôžeme pre agrotechnické termíny siať ani jarnú pšenicu, ani jarný jačmeň. Slnečnici sa u nás nedarí a hrach tiež treba siať skôr. Máme akurát možnosť zasiať kukuricu na zrno," vyjadril sa o alternatívach M. Dankanin. Mimochodom, v tejto plodine v minulom roku mali slušné výsledky, keď Podielnické družstvo Ondava Stropkov dosiahlo v priemere 6,53 tony z hektára pri použití troch hybridov kukurice. U najslabšieho dosiahli úrodu okolo 4,5 tony z hektára a u najsilnejšieho okolo 9 ton z hektára. Ako náhradná osevná plodina pripadá do úvahy aj sója, ktorú v minulom roku zasiali Giraltovčania z celkom slušným výsledkom 1,5 tony z hektára.

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 905
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 432
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 148
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 269
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 518
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 080
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 935
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 650
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu