nich tvorili "kráľovské" osemporiciovky, asi 25 bolo dvojporcioviek, nechýbali ani esteticky úhľadné jednoporciovky. "Je to druhá naša výstava. Prvá, menšia, bola vlani v cukrárni Viktória. Mám taký dojem, že na budúci rok bude ešte väčšia. Tu prítomní odborníci z gastronomickej oblasti ocenili, že táto výstava mala o sto percent vyššiu úroveň než vlaňajšia," povedal pre Korzár Peter Uličný, predseda Prešovského klubu kuchárov a cukrárov a podpredseda celoslovenského klubu.
Osobne sa mu najviac pozdávala misa Františka Krankotu. "Mala by reprezentovať Slovensko na svetovej prehliadke v juhokórejskom Soule, avšak pre tú nešťastnú chorobu SARS, sa jej zo Slovenska asi nikto nezúčastní," poznamenal P. Uličný s tým, že v Soule mali svoje gastronomické umenie reprezentovať tri európske krajiny, vrátane SR.
Prešovský klub kuchárov a cukrárov úzko spolupracuje s jednotlivými odbornými školami. Jedna z nich - Stredné odborné učilište spotrebných družstiev Jendota - usporiadala praktické maturitné skúšky priamo na podujatí. "Maturanti vystavovali cez dvadsať jednoporcioviek. Hodnotíme ich na vysokej úrovni. Je to pracné a všetka česť tým žiakom, že to zvládli."
Na výstave návštevníci videli aktuálne gastronomické trendy. Niektoré misy (zeleninové) boli netradične ozdobené, napríklad ako zátišie. Nechýbali praktické ukážky, či už v príprave pochutín, alebo miešaných nápojov. Najbližšou aktivitou Prešovského klubu kuchárov a cukrárov bude v júni gril párty, priamo v centre mesta. Klub ju pripravuje v spolupráci s Mestským úradom v Prešove a pôjde o súťažnú akciu.
Autor: frk
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.