príliš vlhké. Inak by sa to pieklo najmenej štyri hodiny. Suším to tri - štyri dni pri izbovej teplote, niekedy aj na radiátore. Potom to hodinku pečiem, podľa toho, či chcem tmavé alebo svetlé pečivo. Natieram ho ešte biologickým lakom, aby malo lepšiu trvácnosť." G. Perecárová vytvára tieto slané ozdoby nielen pre vlastnú potrebu, potešenie blízkych, ale aj na výstavy. "Nikdy neurobím dva rovnaké kusy. Keď sa vyrezáva, tak je to možné, ale ak sa tam dávajú doplnky, napríklad mašle, tak sa to rovnako netrafí."
Slaným ozdobám sa venuje päť rokov. Rovnako dlho je zamilovaná do výroby ozdôb zo šúpolia. Keď stiahne šúpolie z kukurice, vyperie ho a nechá vybieliť na slnku. Pred používaním ich namočí, aby boli lepšie tvarovateľné. "Vždy sa snažím vymyslieť niečo nové. Napadlo mi, že prostriedky z kukurice napílime na články. Z toho som urobila veniec. V jeseni pridám i farebné lístie. Celé leto sa pozerám, čo z prírody sa dá využiť. Nepotrebujem k tomu žiadnu literatúru."
Z kukuričného šúpolia väčšinou vyrába postavičky. "Hlavu tvorí gulička na drôte, vlásky prilepím z rozmrveného špagátu. Ak postavičky znázorňujú nejakú činnosť, majú hrabličky, motyky, krosienka alebo fúriček, tak to mi z dreva vyrába môj manžel." Šúpolky si trocha zinovovala. "Obliekam ich do šiat. Majú zásterky a šatky z modrotlače, tým pádom sú také živšie. Ešte som sa s tým u nijakého výrobcu nestretla."
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.