Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

Neštandardný slovenský trh priniesol cukrovarníkom straty

Rimavská Sobota - Spoločnosť Slovenské cukrovary so sídlom v Rimavskej Sobote ukončila pred Vianocami tohtoročný výkup a spracovanie cukrovej repy.

Výrobné závody v Seredi a v Rimavskej Sobote jej nakúpili okolo 350-tisíc ton zo zbernej plochy viac ako 10-tisíc hektárov. Úroda bola kvôli suchu počas vegetačného obdobia nižšia ako predpoklad, v priemere o niečo menej ako 35 ton na hektár. Ukazovatele cukornatosti, ktoré významnou mierou ovplyvňujú výrobu cukru a hodnotenie kampane, boli najmä v Seredi výrazne lepšie ako vlani a pohybovali sa v rozsahu od 15,3 do 16,5 percenta. Informovala o tom asistentka generálneho riaditeľa Stanislava Benková. Slovenské cukrovary plánujú vyrobiť 48- až 49-tisíc ton cukru, z toho dve tretiny v Seredi. Oba závody pracujú podľa normy ISO 9001 a vyrábajú cukor európskej kvality EG2. Spoločnosť investovala do modernizácie a zvýšenia technického štandardu závodov tento rok vyše 56 miliónov korún. Vo forme predplatieb za osivo a chémiu, ako aj úverov na nákup strojov, poskytla pestovateľom cukrovej repy ďalších 154 miliónov korún.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Slovenské cukrovary sa už niekoľko rokov snažia pomôcť pestovateľom dosiahnuť štandardné európske postupy pestovania cukrovej repy. Podľa ich vedenia je táto spolupráca na dobrej a korektnej úrovni. Spoločnosť však zaznamenala medziročne značný pokles predaja kvôli neštandardnému a turbulentnému trhu s cukrom v SR. Ako uvádza S. Benková, na nepriaznivý predaj a hospodárenie firmy mali vplyv dovozy cukru v rámci aktívneho zušľachťovacieho styku, ale najmä netransparentné predaje zo Štátnych hmotných rezerv a dovozy nad rámec ochranných opatrení. Na zahraničné trhy umiestnila spoločnosť do konca októbra tohto roku vyše 10-tisíc ton cukru za svetové ceny, teda na úrovni nižšej ako 200 USD za tonu. Znamenalo to finančné straty oproti očakávaniam, a to nielen pre výrobcu, ale i pestovateľov repy. Slovenské cukrovary sú stopercentnou dcérskou spoločnosťou rakúskej firmy Agrana International.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: zub

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 888
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 414
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 147
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 264
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 577
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 069
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 918
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 615
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu