Matúš Simoník z Reštaurácie u grófky Izabely v Starej Ľubovni
Suroviny:
400 g hovädzieho mäsa na dusenie
200 g chudého bravčového mäsa
200 g cibule
2 strúčiky cesnaku
60 g masti
2 polievkové lyžice mletej papriky (sladkej)
2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
na hrot noža mletej rasce
na hrot noža sušeného majoránu
1/2 litra silného mäsového vývaru
150 g paradajok
2 červené papriky (namiesto toho môžete použiť lečo)
500 g zemiakov
bochník chleba
pór na ozdobu
Postup:
Mäso opláchneme, osušíme a nakrájame na kocky asi 2 cm veľké. Cibuľu a cesnak olúpeme a nadrobno pokrájame. Rozohrejeme masť, cibuľu a cesnak na nej necháme zosklovatieť. Pridáme na kocky nakrájané mäso, rascu, majorán, mletú papriku a paradajkový pretlak. Zalejeme vývarom a prikryté necháme asi 1 hodinu dusiť.
Paradajky opláchneme a nakrájame na kusy. Papriky očistíme, rozpolíme a nakrájame na prúžky. Zemiaky olúpeme a pokrájame na kocky. Prúžky papriky, kúsky paradajok a pokrájané zemiaky pridáme ku gulášu a všetko dáme ešte na 20 minút dusiť. Osolíme a dochutíme.
Uvarený guláš nalejeme do vydlabaného bochníka chleba, ozdobíme na kolieska nakrájaným čerstvým pórom a podávame. Dobrú chuť.
Dobrá rada:
Na zahustenie gulášu je dobré pred koncom varu použiť postrúhaný surový zemiak.
Autor: mb
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.