absolvoval oficiálny program v meste, na Plejsoch šéfkuchár hotela Vladimír Rákoczy (na snímke) finišoval s prípravou slávnostného obeda.
Desaťročné pôsobenie vo funkcii šéfkuchára v Tatrách jeho kuchárske remeslo iba puncovalo. Ani príprava obeda pre prezidenta ho nevyviedla z miery. Veď nie po prvýkrát servíroval "mocným". "Rád varím veci, ktoré ľuďom chutia. Nerobím rozdiel v tom, pre koho má byť jedlo určené. Po rokoch praxe to vnímam ako rutinu. Samozrejme sa snažím, aby ten efekt bol čo najlepší. Dôležitá je príprava, aby všetko išlo tak, ako má. Najpodstatnejší je spokojný hosť. Veľa znamenajú aj prázdne taniere," zdôrazňuje V. Rákoczy. Ten pre prezidenta zostavil niekoľko menu. Posledné slovo povedala až prezidentská kancelária.
A čo všetko prišlo na jazýček R. Schusterovi, krompašským podnikateľom a predstaviteľom mesta? Všetkých päť chodov je na fotografii jedálnička. Úvod i záver patril borovičkovému privítaniu a tradičnej kapurkovej v podobe slzy tokajského vína. O spätnej väzbe so strany stolovníkov sa V. Rákoczy mohol osobne presvedčiť počas samotného servírovania. "Prezidenta okrem iného obsluhovali aj dvaja kuchári. Ja som bol jeden z nich. Pri odchode sa pán prezident všetkým poďakoval. Bol milo prekvapený a spokojný." Nič nepokazí iba ten, kto nič nerobí, hovorí stará múdrosť. Potvrdzuje to aj prax V. Rákoczyho? "Stávajú sa rôzne veci. Všetko je o šikovnosti, ako z toho von. Človek to musí zvládnuť, aby si hosť nevšimol a nepocítil problém, ktorý sa stal. Viac ako polovicu života som strávil v kuchyni, takže bolo toho dosť," priznáva s úsmevom plejsácky šéfkuchár.
Prezidentské menu si môžete vyskúšať aj vy. Ponúkame vám recept na hlavný chod. Dusené králičie stehno so zeleninou v smotanovej omáčke a zemiakovými nokmi. Rozpis je pre 10 osôb. 1500 g králičích stehien vykostíme. 200 g mrkvy narežeme na prúžky obalíme ich 200 g póru a 100 g oravskej slaniny. Zabalíme do králičieho stehna a previažeme niťou. Osolíme, okoreníme, na malom množstve tuku prudko opečieme. Stehná vyberieme. Do výpeku pridáme kilo nastrúhanej koreňovej zeleniny a divoké korenie. Restujeme a podlejeme vriacou vodou. Pridáme králičie stehná a pol hodinu dusíme. Mäso vyberieme. Omáčku zo zeleniny vyvaríme na minimum. Zeleninu prepasírujeme cez husté sitko a pridáme liter šľahačkovej smotany. Krátko povaríme. Zahustíme maizenou. Zemiakové noky pripravíme z kila zemiakov, 100 g Solamylu, 200 g hladkej múky a soli. Zemiaky upečieme v šupke a pretlačíme cez jemné sitko. Pridáme Solamyl, múku a vypracujeme cesto. Vyvaľkáme noky a dáme variť do vriacej vody. Keď vyplávajú, scedíme ich. Prepláchneme a na masle opečieme, aby sa prehriali.
Autor: šim
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.