noblesu, nemusí to byť iba obracanie poldecákov alebo ako sa humorne hovorí slovenská hádzaná.
V piatok žiaci prakovského učilišťa prezentovali to, čo sa naučili za tri roky strávenej na tejto škole. Súčasťou verejnej prehliadky bola aj ukážka barmanskej zručnosti. "Naších žiakov pripravujeme na požiadavky slovenského gastronomického trhu, ktoré sú stále náročnejšie," povedal nám Ing. Dušan Kluknavský z prakovského učilišťa.
O umení miešať nápoje sme sa rozprávali s tretiačkami Ivanou Regecovou a Zuzanou Gregorovičovou. Podľa nich pri práci za barmanským pultom je nepostrádateľnou, čuduj sa svete, minerálka. Na druhom mieste figurujú nealkoholické sirupy pestrých farieb, ktoré dotvárajú imidž nápoja.
Čo laici najviac na barmanoch obdivujú, tak to je šejkrovanie. Podľa dievčat dôležité sú veľké oblúky, posledný musí byť krátky a rýchly. Amatér, ktorý bar navštívi iba z času na čas, nespozná, ak barman schybí. Naopak stály hosť spozná každú odchýlku. Darmo, namiešať ten správny nápoj je umením.
Alkohol nemusí vždy hrať pri nápojoch hlavnú úlohu. Svedectvom toho je aj Zuzkina grenadína. Z džúsu, citrónovej a ananásovej šťavy, ananásu, minerálky a sirupu pripravila limonádu na horúce letné dni.
Autor: kar
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.