piaty raz využila na jarnú očistu organizmu. Namiesto varených jedál a typických slovenských špecialít si účastníci levočského experimentu servírujú na tanier surovú zeleninu a ovocie, semená od obilných cez strukoviny až po orechy, sezam, ľan, slnečnicu, tekvicu a mak. Čerstvú stravu dopĺňajú ovocné a zeleninové šťavy, jogurty a malé množstvo mlieka. Počas šiestich týždňov sa organizmus očistí od toxických usadenín, ktoré sa v tele zhromaždili v priebehu zimy.
Účastníci kurzov živej stravy hovoria po jeho skončení o blahodarných účinkoch - o regenerácii organizmu, úprave imunitného systému, ústupe rôznych bolestí, znížení vysokého krvného tlaku aj celkovej hmotnosti a vôbec o zlepšení zdravotného stavu a psychickej pohody. Niektorí so smiechom dodávajú, že počas šiestich týždňov ani raz nezapli sporák, čím ušetrili na plyne alebo elektrine.
Kurzy živej stravy, ktoré organizuje spoločnosť Joga v dennom živote spolu s levočským Centrom psychologicko-poradenských služieb a Vegetariánom, sa konajú za účasti lekárov a psychológov. Priekopník živej stravy v Levoči Marián Reichel je od 90-teho roku vegetariánom, so živou stravou začal pred piatimi rokmi. "Najhorší je prvý týždeň, tzv. detoxikačná fáza, hlavne pre ľudí, ktorí nie sú vegetariánmi. Cítil som únavu, nesústredenosť, bolesti hlavy a nebol som schopný podať plný výkon. Viem si predstaviť ľudí, ktorí prejdú na živú stravu z bežnej stravy a majú ešte väčšie problémy ako som mal ja. Keď to človek prekoná, dostaví sa zlepšenie a výsledky. Človek cíti väčší príliv energie, upraví sa trávenie, človek má pocit telesnej aj psychickej ľahkosti," opisuje svoje skúsenosti M. Reichel.
Na živej strave je s celou rodinou vždy na jar počas šiestich týždňov a potom v jeseni v období dozrievania hrozna. Medzitým jedia klasickú vegetariánsku stravu, no nájdu sa v nej aj niektoré recepty z jedálnička živej stravy. M. Reichel vraví, že ak človek prejde touto kúrou a spozná jej pozitívne účinky, úplne prirodzene sa snaží zachovať aspoň niektoré prvky živej stravy. Aké je jeho najobľúbenejšie jedlo? "Je to pomletý ovos so sezamom, slnečnicovými a ľanovými semienkami, k tomu pridáme trochu kokosu a maku, zmiešame so strúhaným jablkom a trochou banánu. Môže sa to jesť lyžičkou alebo sa z toho urobia guľky obaľované v kokose," prezrádza recept.
Konzumáciou živej stravy sa človek vyhne všetkých chemickým a prídavným látkam v potrave. Napríklad len v chlebe na štítku so zložením nájdeme lepok, kyselinu mliečnu, kyselinu octovú, lecitín, slad, korenie, E1414 a ďalšie "éčka". M. Reichel tvrdí, že pekárne sa snažia udržať chlieb čo najdlhšie čerstvým, a preto tam pridávajú nepopulárne "éčka". Čerstvá strava na tanieri toto riziko vylučuje.
Ako je známe, varením sa ničia zásoby enzýmov v potrave a pri jej trávení musí telo použiť enzýmy zo svojich zásob, čím rýchlejšie starne. Množstvo ďalších zaujímavých poznatkov je obsiahnutých v knihe Začíname so živou stravou, ktorú vydala Joga v dennom živote. Ďalší kurz sa spustí začiatkom pôstu na budúci rok. Zdá sa, že to bude už bez jedného z jeho iniciátorov. Marián Reichel s rodinou odchádza do Kanady. Ako vraví, sťahovanie nezmení jeho stravovacie návyky. "Určite ostaneme vegetariánmi. Počítam s tým, že je to iný kút sveta a aj obilie tam chutí ináč. Budeme sa musieť asi prispôsobiť, zvykať si na nové chute a hľadať varianty," dodáva.
Autor: top
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.