Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

Dostanú v nábore na prácu do Nemecka šancu aj východniari?

Prešov - Na základe medzivládnej dohody medzi Slovenskom a SRN o zamestnávaní pracovníkov a rozširovaní ich jazykových znalostí sa pre našincov

otvára možnosť pracovať v nemeckých firmách. Ide o hotelové a reštauračné služby, ale aj potravinárstvo, poľnohospodárstvo, zdravotnícke služby a remeslá. Šance majú nielen nezamestnaní evidovaní na úrade práce, ale každý, kto splní podmienky. No a tie sú pomerne prísne. "Prihlášku si môžu záujemcovia vyzdvihnúť na úrade práce na oddelení Eures a k nej dostanú aj potrebné informácie. Uzávierka je stanovená na 20. januára. Výberové konania sa uskutočnia v Bratislave na Ústredí práce sociálnych vecí a rodiny za účasti zástupcov z Centrály pre sprostredkovanie práce v Bonne od 14. do 18.februára," uviedla pre náš denník vedúca oddelenia Eures na prešovskom Úrade práce sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) Jana Kučová. Dodala, že ide o dlhodobú prácu na jeden rok a pracovné zmluvy budú riadne ošetrené. V prípade spokojnosti zamestnávateľa je tu možnosť predĺžiť pracovný pobyt ešte o 6 mesiacov. Vyžaduje sa však odborné vzdelanie aj prax.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

O akú prácu teda pôjde? Pýtali sme sa ďalej. V oblasti reštauračných a hotelových služieb sa pracovný výkon bude týkať aj siete Mc´Donalds a Pizza Hut. Zaujímalo nás, aké kritériá musia žiadatelia splniť. "Veková hranica je od 18 do 40 rokov. Uchádzači by mali mať ukončené hotelové školy, alebo SOU v odbore kuchár-čašník. Vyžaduje sa aj prax. Ak skončili školu pred rokom a nerobili v odbore nie je možné sprostredkovať im zamestnanie. Aj záujemcovia, ktorí absolvovali rekvalifikačný kurz musia preukázať 2 roky praxe po ukončení kurzu. V odbore kuchár-čašník sa vyžaduje 3-ročná súvislá prax. V ojedinelých prípadoch postačí preukázanie účasti na sezónnom zamestnaní v Nemecku aspoň trikrát v oblasti systémovej gastronómie," vravela.

SkryťVypnúť reklamu

Pre 18 ľudí je tu ponuka aj pre remeselné činnosti v profesii zámočník, zvárač, autolakovník a stavebnícke povolania ako je murár, tesár, maliar a štukatér. V oblasti poľnohospodárstva tiež nájde prácu 10 ľudí pri sejbe, orbe, šľachtení rastlín, chove zvierat, mliečnom hospodárstve a opatrovaní koní. V zdravotníckych povolaniach je 8 miest pre fyzioterapeutov, ošetrovateľky a rovnaký počet aj pre mäsiarov a pekárov. "Tu tiež platí veková hranica od 18 do 40 rokov a uchádzači musia mať prax. Nebude možné umiestniť ich na nemeckom trhu práce, ak viac ako rok nevykonávali svoje povolanie. Podmienkou je aj dobrá znalosť nemeckého jazyka, vrátane dostatočných znalostí v odbornej terminológii v požadovanom povolaní," konkretizovala ďalší okruh podmienok J. Kučová.

SkryťVypnúť reklamu

Navonok veľkorysá ponuka, ktorá iste láka najmä mladých, jazykovo vybavených ľudí. Lepšia, ako narážať na odmietanie na domácom trhu práce. Lenže pracovných miest zase nie je až tak veľa. Východniari možno ani nedostanú šancu a cestovné do Bratislavy tiež nie je lacný špás. Zdá sa, že aj keď sú podmienky náročné, našincov odradí najmä to, že niekoľko desiatok miest obsadia práve tí, ktorí budú v centre rozhodovania, teda v Bratislave. Nuž, aj šance získať prácu niečo stoja. Ak nie cestu na výberové konanie s neistým výsledkom, tak poplatky agentúram za sprostredkovanie práce, ktorá nebýva vždy legálna.

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 821
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 340
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 146
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 262
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 754
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 019
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 863
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 510
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu