75. výročie založenia odbornej školy a pripomenuli si zároveň 110 rokov od chvíle, kedy vznikla jej prvá predchodkyňa.
Výstava slávnostných tabulí, či studených mís a cukrárenských výrobkov potvrdila, že reči o šikovnosti a talente kežmarských "hotelovkárov" nie sú iba frázou. "Aj na zahraničných stážach sme si dokázali, že škola nás dobre pripravuje pre prax. Vo svete sme žiadaní a mnohí odchádzajú pracovať von. Dôvodom je predovšetkým lepšie finančné ocenenie, ako doma," uviedla študentka piateho ročníka. Okrem Rakúska, Švajčiarska, Nemecka a Francúzka praxujú aj v Afrike.
Výnimočnosť školy, ktorá pre prax pripravuje predovšetkým hoteliérov a pracovníkov cestovného ruchu, vidí jej riaditeľka v tom, že škola je skutočne európskou. "Predbehli sme vývoj v systéme vzdelávania a už od roku 1990 sme prešli na päťročné štúdium a koncepciu tzv. otvoreného štúdia, viac vyhovuje potrebám praxe. Študenti majú viac možností výberu," podotkla riaditeľka Hotelovej akadémie Sylvia Holopová.
Podľa jej slov škola kladie veľký dôraz na rozvíjanie praktických zručností, ale nosným záujmom je aj výučba cudzích jazykov. "Žiaci už pochopili, že ak nebudú ovládať cudzí jazyk, dvere do sveta majú zatvorené," dodala. Preto škola má v učebných plánoch dva cudzie jazyky a hoci nová metodika maturít hovorí iba o skúške z jedného jazyka, študenti si druhý "berú" dobrovoľne.
Kežmarská "hotelovka" už vychovala tisícky odborníkov, o jej popularite svedčí aj fakt, že ročne sa na štúdium hlási o sto uchádzačov viac, ako môžu prijať.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.