Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

V Prešove prezentovali špeciality kuchárov a cukrárov

Prešov - Pastva pre oči a dráždenie chuťových pohárikov, takto by sa dal charakterizovať štvrtý ročník gastronomickej výstavy studených mís a

cukrárenských výrobkov. Zorganizoval ho Prešovský klub kuchárov a cukrárov. Jeho predseda Peter Uličný konštatoval, že výstava odráža aktuálne trendy v gastronómii.

"V súčasnom období nerobíme jednotlivé exponáty, ako voľakedy, ale jedno-, dvoj-, štvor-, šesť- a osemporciovky. Taká osemporciovka sa musí skladať z troch druhov mias, tie sú plnené podľa fantázie ich tvorcu," prezradil P. Uličný, ktorý v tomto smere ocenil výrobky hostí z Maďarska: "Majú to pekne urobené, na tých misách vidieť nové trendy, ktoré si v súčasnosti gastronómia vyžaduje."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Kuchársky majster Marek Gajdoš zdôraznil, že "kombinácia surovín je teraz veľmi pestrá, aj čo sa týka zakomponovania mäsových a zeleninových výrobkov. Musia byť zladené po aj po estetickej, aj po chuťovej stránke".

Aj ďalší majstri kuchári boli spokojní s prezentovanými miniatúrami studenej kuchyne. "Osobne ma zaujali žiacke práce. Smerujú k moderným trendom v gastronómii. Nerobím to, ale teraz poviem, že sa mi páči misa Hotelovej akadémie v Prešove," povedal nám František Krankota.

Návštevníci, ktorí došli do sály PKO - Čierny orol v hojnom počte, tiež mohli oceniť vystavené gastronomické lahôdky. Na stoloch nechýbali napríklad cukrárske výrobky v podobe rôznych zvieratiek, či studené misy, na ktorých boli všemožné mäsovo-zeleninové či syrové kombinácie, vždy esteticky zladené. Až by si človek povedal, že ich je škoda zjesť...

SkryťVypnúť reklamu

Oslovili sme jednu z kuchárok, ktorá tieto dobroty pripravila. Bratislavská kuchárka Monika Balážiová prišla do Prešova spolu s prezidentom Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Františkom Janatom. Prezentovala studené predjedlá: terinu s mrkvovými slzičkami, kurací fáš obalený v pórikovom liste a s prílohou, ktorou bol špenátovo-mrkvový puding. Ďalej to bola bravčová sviečková obalená v bravčovej zástierke s pikantným korením, príloha zemiak varený v kurkume, mrkvička a cukina plnená so špargľou. Aby toho nebolo málo, pridala aj kuraciu trojfarebnú roládku obalenú v sezame s paprikou. K tomu plnené košíčky z paradajky.

Ako dlho trvá príprava jednej takejto lahôdky? "Kým to pripravím, tak takú hodinku, potom sa to musí uvariť, vychladiť, nakrájať, naaspikovať a až potom vyložiť," prezradila M. Balážiová. Takže toto všetko robila dva dni? - opýtali sme sa. "Nie. Pol dňa," odvetila kuchárka.

SkryťVypnúť reklamu

Prešovskí gastronómovia sú úspešní aj na rôznych súťažiach po svete. Pred pár rokmi rozbehli aj doma dve prezentačné akcie, prehliadku studenej kuchyne (máj) a gril párty (september).

Autor: frk

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 069
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 735
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 159
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 248
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 197
  6. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 163
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 036
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 945
  1. Martin Fronk: Park svätej Anny: Tam, kde spí čas a duša ticho dýcha
  2. Soňa Kallová: Slovenská železničná spoločnosť zvýšila cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%.
  3. Viktor Pamula: Stojím za Viktorom Vinczem.
  4. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  5. Adriana Kerestešová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  6. Jozef Varga: Poklony Fica diktátorom platíme z nášho spoločného...
  7. Mária Romaňáková: Prestáva sa čítať malým deťom?
  8. Anna Miľanová: Nestačí len vyžadovať lepšiu spoločnosť, ale aj pre ňu niečo dobré robiť...
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 781
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 879
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 614
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 172
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 785
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 633
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 156
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 830
  1. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  2. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  3. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  4. Tupou Ceruzou: Pandemická
  5. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  6. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  7. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  8. Tupou Ceruzou: Krížovka
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Ministerstvo vnútra nechce ukázať ich výstupy.


15
Mestský úrad Čadca.

Najväčšieho dlžníka domáci zrejme nepoznajú.


Pápež Lev XIV. pred inauguračnou omšou.

Lev XIV. sľúbil, že vynaloží všetko úsilie.


7
Predseda Hlasu Matúš Šutaj Eštok.

Prečítajte alebo vypočujte si najdôležitejšie správy.


  1. Martin Fronk: Park svätej Anny: Tam, kde spí čas a duša ticho dýcha
  2. Soňa Kallová: Slovenská železničná spoločnosť zvýšila cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%.
  3. Viktor Pamula: Stojím za Viktorom Vinczem.
  4. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  5. Adriana Kerestešová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  6. Jozef Varga: Poklony Fica diktátorom platíme z nášho spoločného...
  7. Mária Romaňáková: Prestáva sa čítať malým deťom?
  8. Anna Miľanová: Nestačí len vyžadovať lepšiu spoločnosť, ale aj pre ňu niečo dobré robiť...
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 781
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 879
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 614
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 172
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 785
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 633
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 156
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 830
  1. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  2. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  3. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  4. Tupou Ceruzou: Pandemická
  5. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  6. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  7. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  8. Tupou Ceruzou: Krížovka

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu