v oblasti školského stravovania. Prvé zmeny už nastali. "Prešovské školy už nemajú hliníkové príbory," uviedol zástupca primátora Prešova Stanislav Goban a zároveň zdôraznil, že "sú aj ďalšie normy, ktoré budú musieť školy od budúceho roku spĺňať". Na jednotlivých školách, spadajúcich pod zriaďovateľskú pôsobnosť mestskej samosprávy, sa robí prehľad o počtoch vydaných obedov a pasportizácia vybavenia jedální. "Toto by malo byť podkladom pre vypísanie výzvy na štúdiu školského stravovania," povedal Goban.
Jedným z riešením je jedna spoločná vývarovňa, ktorá by si vyžiadala náklady 40 miliónov. Podľa Gobana sa však tento model neosvedčil. Je tiež proti tomu, aby sa žiakom zohrievali predpripravené jedlá v mikrovlnných rúrach. Alternatíva so spoločnou s veľkovývarovňou je aktuálna. "Veľkovývarovňa využíva nové technológie, čím sa šetrí čas, energia a mzdové náklady. V tejto súvislosti však treba mať na zreteli to, že školské jedálne v materských školách sú menej efektívne, no vzhľadom k tomu, že v materských školách sa pripravuje strava trikrát denne, je neefektívne uvažovať o dovážaní stravy do týchto zariadení," konštatoval tlačový tajomník radnice Michal Kaliňák. Aj on potvrdil, že efektívnosť výstavby centrálnej vývarovne bude možné posúdiť až po skončení pasportizácie vybavenia školských jedální a po zistení záujmu rodičov o tento druh stravovania. "Následne musíme spracovať projektovú dokumentáciu pre stavebné a technologické úpravy, kde sa ukážu ekonomické, prevádzkové a technické ukazovatele pre realizáciu nového kuchynského systému," uviedol M. Kaliňák a dodal, že je možné pri prípadnom budovaní centrálnej vývarovne využiť na financovanie 80 percent nákladov zdroje Európskej únie.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.