"Začínali sme so šiestimi kusmi. Dnes ich chováme 27," hovorí T. Harčár a vedie nás za dom ku voliére. Medzi sliepkami sú len dvaja kohúti. Medzi perličkami "prevládajú" sivé, liahnu sa aj čierne. Tých je však málo. Ako sa dostali k ich chovu? "Dlhé roky sa venujeme chovu sliepok. Potom sme sa dozvedeli o chove perličiek a povedali si, že to vyskúšame. Musia byť vo voliére, lebo inak by vyleteli na stromy a ostali by tam aj cez zimu," vysvetľuje M. Harčárová.
Mäso z perličiek sa čoraz častejšie objavuje v jedálnom lístku obyvateľov vyspelých krajín. U nás to tak nie je. Perličky nie sú, najmä tu na východe, veľmi známe a ich chov nie je rozšírený. Mária Harčárová si mäso z perličiek nevie vynachváliť. "Mäso je tmavšie ako kuracie. Je výborné, keď ho podusím na cibuľke," hovorí gazdinka.
M. Harčárová nám prezradila, že veľmi chutí jej nedeľná "perličková" polievka. "Keď ju varím, postupujem presne tak, ako keď varím kuraciu. Variť však dám len štvrtinu mäsa z perličky. Toľko úplne stačí," presviedča nás gazdinka. "Inak by bol vývar veľmi silný," radí. Manželia Harčárovci nedajú dopustiť ani na vajcia. Každá perlička znesie denne jedno. Stane sa, že do týždňa znesú aj 150 kusov. Jedinou nevýhodou je, že perličky si počas roka v znášaní robia prestávku. Znáška vajec sa končí v septembri. Potom ich nájdete až v apríli. "Ale keď opäť začnú znášať, nájdem vajíčka hocikde po dvore," hovorí s úsmevom. Medzi vajíčkami sliepok a perličiek už zistila niekoľko rozdielov. Vajcia perličiek sú menšie, majú krásny žĺtok a veľmi tvrdú škrupinu. Tá sa len tak ľahko nerozbije. "Okrem toho, vajcia majú dlhšiu trvanlivosť. Vydržia až 90 dní."
Vajcia sú aj veľmi zdravé. Neobsahujú totiž cholesterol. A tiež pomáhajú pri jeho znižovaní v krvi. "Mal som zvýšený cholesterol a odvtedy, ako jedávam tieto vajíčka, hladina cholesterolu mi klesla," hovorí o svojej skúsenosti Tomáš Harčár.
Perličky sú veľmi citlivé na zmenu počasia. Keď prší, alebo je chladnejšie počasie, znášajú menej. Zaujímalo nás, čím sa tieto inak na chov nenáročné zvieratá živia. Chov je porovnateľný s chovom sliepok. "Dávame im čerstvú lucernu a krmivo, ktoré kupujem v obchode. Okrem toho im chutí aj zrno. Počas zimy im nasušíme trávu a pridáme k nej aj krmivo. Nijakú špeciálnu starostlivosť si nevyžadujú," hovoria chovatelia a dopĺňajú staré známe: "S perličkami je to tak ako so všetkým. Nemôže ich chovať ten, kto si v chovateľstve nenájde záľubu."
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.