špagát. A to najmä vtedy, ak sa nenachádza na mope na umývanie podláh, ale v sladkom makovom koláči.
Takéto nepríjemné prekvapenie čakalo aj uplynulú sobotu pani Máriu z Krompách. "Už tradične začínam deň s raňajšou kávou. K tej si zvyknem najmä v sobotu dať čerstvý chlieb natretý maslom alebo sladké pečivo. Manžel hneď ráno z miestnej pekárne doniesol okrem lekvárového i makový koláč. Vyzeral veľmi chutne a rovnako dobre aj voňal. Tak som si dala ten makový. Rozkrojila som ho na polovicu a do jednej z nich som sa s chuťou zahryzla. O to nepríjemnejšie pocity som však mala, keď sa mi medzi zubami čosi "vzpriečilo". Okamžite som odhryznutý kúsok koláča odtiahla od úst. Vytiahla som z neho asi desaťcentimetrový špagát. Vyzeral presne, ako tie ktoré sú na mope na umývanie podláh. Priznám sa chuť mi prešla nielen na koláč, ale aj na kávu," priblížila "nechutný" zážitok pani Mária. Zároveň však dodala, že táto nepríjemná skúsenosť ju od nákupov v spomínanej predajni určite neodradila.
O vysvetlenie, ako sa špagát dostal do pečiva sme požiadali aj majiteľa krompašskej pekárne Miroslava Ščerbáka. Ten nám potvrdil, že už mal podobný prípad. "Jeden zákazník objavil v koláči malé drievko. Bohužiaľ ja to nemôžem veľmi ovplyvniť. Drievko, ako aj špagát museli byť v múke, z ktorej sa pečivo pripravovalo. Je mi to ľúto. Už viackrát som na to dodávateľa múky upozornil. Pravdepodobne sa takéto veci do múky dostanú pri jej preprave. Je to ťažké povedať. Pravdou je, že dodržiavame všetky hygienické postupy. Je mi to ozaj ľúto," zdôraznil M. Ščerbák.
Podľa slov riaditeľky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Spišskej Novej Vsi MUDr. Eleny Gajdošovej, si zákazník v takýchto prípadoch môže uplatniť reklamáciu a žiadať minimálne vrátenie kúpnej ceny výrobku. "Samozrejme ak spotrebiteľ má takúto skúsenosť môže nás požiadať aj o vykonanie kontroly v danom zariadení. Tým, že podá sťažnosť, určí dátum a miesto, kde výrobok zakúpil, samozrejme predloží potvrdenie o kúpe a my následne v danom zariadení vykonáme kontrolu. Ako prevencia pred takýmito nežiadúcimi "objavmi" funguje aj potravinársky dozor," uviedla E. Gajdošová.
Ako ďalej zdôraznila, RÚVZ realizuje aj mikrobiologické či chemické vyšetrenia. Mikrobiologické vyšetrenia určia, či takýto výrobok môže spôsobiť napríklad aj vznik ochorenia. "Pravdou však je, že takéto cudzie teleso v nejakej potravine je minimálne neestetické a samozrejme nemá tam čo robiť," dodala riaditeľka RÚVZ.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.