akcie Špica guľáš pod taktovkou Tatranského klubu cukrárov a kuchárov patrí k tradičným akciám záveru letnej turistickej sezóny v Tatrách.
"Chceme ukázať, že aj nové trendy v gastronómii tu majú svoje miesto. Prekvapujúce je, že stále väčšiu obsadenosť má kategória gurmánov, teda neprofesionálnych kuchárov. Teší nás, že aj študenti, budúci kuchári, chodia na súťaž a zbierajú nové skúsenosti," povedal organizátor podujatia František Turek. Jeho tím kolegov z jedného tatranského hotela nachystal pre labužníkov špeciálny guľáš z jahňaciny, hovädziny a bravčoviny, ako závarku použili torteliny a plnené pirohy. "Výber surovín je voľný, to dáva väčšie možnosti kuchárom, ponúkajú nové trendy a originálne chute," dodal F. Turek.
Medzi súťažiacimi nechýbali ani ženy. "Je pravdou, že pri kotlíkoch sa možno lepšie darí mužom, ale sú aj výnimky. Chlapi majú asi lepšiu chuťovú fantáziu, pretože sa nemusia starať o iné záležitosti, majú čistejšiu hlavu," smejú sa súťažiaci chlapi. "Varím guľáš často a táto súťaž je možnosťou odpozorovať nové možnosti. Už som párkrát aj chytil nejakú cenu," povedal Tatranec Štefan Mašlonka, ktorý sa nechal zlákať do kategórie gurmánov. Spolu súťažiaci navarili asi 700 porcií lákavého guľáša.
Vôňa dymu a lahodného guľášu zlákala aj náhodných okoloidúcich. Tí si všímali najmä "okrasu" súťaže, herca Jozefa Dóczyho. "Už trikrát ma organizátori volali, až teraz som mohol prísť. Je tu príjemne, som milovník guľášov a dobrého jedla, teraz ponúknem guľáš, ktorý sa podobá viac na maďarské lečo," povedal labužník Dóczy. Ako dodal, neprišiel vyhrať, len vstrebať nové podnety.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.