plánuje spracovávať ovocie a zeleninu a zamestnať okolo 20 ľudí," uviedol jej konateľ Štefan Demeter. Pôvodná konzerváreň RSK prestala s výrobou začiatkom leta a prepustila všetkých vyše 80 zamestnancov. "Pre región s nedostatkom pracovných príležitostí a vysokou mierou nezamestnanosti, je to veľká strata," hovorí riaditeľka odboru služieb zamestnanosti úradu práce v Rimavskej Sobote Jana Marková. Dôvodom bola zmena majiteľov. Spoločníci firmy RSK predali svoje podiely a ich nadobúdateľom sa stala spoločnosť Reality správcovská z Trenčína. Jej predstavitelia sa k zámerom s konzervárňou odmietajú vyjadriť. Informácie o jej ďalšom osude nemá ani samospráva. Vedenie mesta ale tvrdí, že by ho mrzelo, keby takmer storočná tradícia konzervárenskej výroby celkom zanikla. "Ľuďom síce bolo povedané, že sa výroba obnoví, ale na druhej strane sa už časť konzervárne rozpredáva," hovorí Marková. Zatiaľ sa podľa nej na úrade práce neohlásil žiadny záujemca o pracovné sily.
Značka RSK, predtým Riso, bola známa najmä kečupmi, džemami, lekvármi, ale i paštékami a mäsovými konzervami. Podľa Demetera, jedného z bývalých spoločníkov pôvodnej konzervárne, sa nová firma spracovaniu mäsa už venovať nebude. "Situácia na trhu sa od privatizácie rimavskosobotskej konzervárne pred 14 rokmi stále zhoršovala a jej majitelia už nemali chuť s tým zápasiť," vysvetľuje dôvody jej predaja. Neustály boj o prežitie, čoraz tvrdšia konkurencia, no najmä slabá podpora štátu prvovýrobe a spracovateľom, ako i nedostatok peňazí na investície, tento stav len zhoršovali, dodáva. Podľa odborníkov má v poľnohospodárskom regióne konzerváreň svoje miesto a v normálnych podmienkach i perspektívu. Spoločnosť Riso-R detaily o novej výrobe nechce kvôli konkurencii zatiaľ uviesť.
Autor: zub
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.