podobné obavy, ako pred časom z choroby šialených kráv, kedy odmietali jesť hovädzinu.
"Nemám dobrý pocit z toho, keď teraz vidím kuracie mäso na tanieri. Aj manžel povedal, že ju radšej kupovať nebudeme," nedá si vyhovoriť Rožňavčanka Eva K. fakt, že z kuraciny by sa nenakazila. "A na volské oká si budem dávať zvlášť pozor. Žiadne tečúce, ako chcú moje deti. Buď budú riadne prepečené, alebo žiadne," pokračuje receptom, ktorý by sa mal uplatniť vždy a predovšetkým v prevencii proti salmonelóze.
Ľudia ešte viac spozorneli, keď čítali o náleze mŕtveho dravca v Štítniku. Matka mladého muža, ktorý ho našiel, Margita Vilimová hovorí, že paniku z toho nerobia. Hlavným dôvodom je, že ešte neprišli výsledky, ktoré by potvrdzovali alebo vyvracali podozrenie z vtáčej chrípky v Gemeri. "Veď aj v minulosti sa stalo, že dajaké vtáky uhynuli. Ale novú kuracinu som už nekúpila. Čo máme v mrazničke, to zjeme. Ani vajíčka už nie. Čo keby v nich bola chrípka," smeje sa M. Vilimová.
Riaditeľ veterinárnej a potravinovej správy v Rožňave MVDr. Ladislav Kerpán ubezpečuje, že dobre prepečené mäso je absolútne bez rizika. "Hydinu ľudia môžu kupovať aj ju konzumovať. Báť sa nie je čoho. Minister poľnohospodárstva zastavil všetky výstavy aj kupčenie s vtákmi. Naše hydinové farmy sú bezpečné, uzatvorené. Čo je najdôležitejšia garancia, tepelnou úpravou pri 70 stupňoch sa vírus zničí! Bezpečnosť je 100-percentne zaručená".
O tom, že sa možno nakaziť vtáčou chrípkou z hydiny, ľudia uvažujú zrejme z nedostatku informácií. "Tí, ktorí sa v Ázii nakazili vtáčou chrípkou, nedodržiavali základné hygienické podmienky chovu. Do styku s ňou prichádzali bezprostredne, hydina sa pohybovala v ľudských príbytkoch spolu s obyvateľmi. Dlhodobým pôsobením môže vírus zmutovať. Ale nepredpokladám, žeby sa v Európe také niečo stalo. Veľké hydinárske farmy sú uzavreté. A divé kačice vám na dvore nepristanú. Labute široko, ďaleko v regióne nie sú, ani na veľkých vodných plochách," informuje riaditeľ L. Kerpán.
Isté pravidlá však platia už aj pre tých, ktorí chovajú hydinu doma. "Doporučujeme tým, ktorí chovajú hydinu vo svojich dvoroch, aby ju uzavreli, aby bola čo najmenej vonku, na dvore. Aspoň kým nebude dokončený prelet sťahovaných vtákov nad našim územím. Riziko je najväčšie, keď sa budú vracať sťahovavce späť k nám, keď budú tiahnuť na sever, kde majú hniezdiská," dodal L. Kerpán.
Autor: ela
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.