zachovať aj po vstupe našej krajiny do Európskej únie, kedy sa sprísnili hygienické normy.
Ako pre KORZÁR uviedol majiteľ Ing. Stanislav Marcinek, prednedávnom ich bitúnok navštívili po prvýkrát dvaja európski komisári a to z Dánka a Španielka. Cieľom návštevy bolo zistiť, či sa prepísaná európska smernica dodržiava aj v praxi. „Vstup našej krajiny do Európskej únie znamenal hlavne pre podnikateľov v potravinárskej sfére veľa závažných zmien. Sprísnili sa hygienické normy. Tak napríklad museli sme v prevádzke zabezpečiť špeciálnu pancierovú podlahu. Okrem toho steny musia byť obložené umývateľným materiálom," vymenoval iba časť zmien S. Marcinek.
Pre laikov môže byť zaujímavý aj fakt, že napríklad pracovníci v prevádzke bitúnku sa rukami nesmú dotýkať vodovodných batérií. Na pustenie tečúcej vody slúži špeciálna páka, pracovník ju obslúži kolenom. Povinný je sterilizátor nožov, vedenie bitúnku muselo investovať aj do prístupových ciest, tie musia byť spevnené a bezprašné.
Vzhľadom na to, že pracovisko spĺňa európske kritériá, Univerzita veterinárneho lekárstva v Košiciach si gelnický bitúnok vybrala na praktickú výuku študentov odboru hygiena a technológia potravín. „Za prítomnosti úradného veterinárneho lekára kontrolujeme zdravotnú bezchybnosť hovädzieho mäsa. Znamená to, že kontrolujeme, či je mäso vhodné na výživu ľudí a či je klinicky zdravé," povedala nám jedna zo študentiek Anna Kosťová.
Gelnický bitúnok má takmer 200-ročnú tradíciu. Od roku 1996 ho spravuje S. Marcinek. Ako uviedol, zatiaľ predávajú mäso iba na domácom trhu. Do konca júna toho roku plánujú získať certifikát, ktorý by ich oprávňoval obchodovať aj s partnermi za hranicami našej krajiny, prípadne so slovenskými firmami, ktoré už disponujú okrúhlymi pečiatkami.
V gelnickom bitúnku pracuje 5 ľudí, týždenná kapacita je 20 porazených zvierat. V skutočnosti tu však porazia 10 kusov hovädzieho dobytka.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.