prevádzkach v okrese Rožňava zatiaľ žiadne mäso, ktoré by zapáchalo, alebo javilo známky pokazenia. Zhabali však 98 druhov potravín, ktoré boli po záručnej dobe a za mesiac január a február tohto roku udelili aj niekoľko pokút. Aj preto odporúčajú zákazníkom, aby dávali pozor a na etikete si dobre pozreli dátum spotreby výrobku.
"Počas januára a februára sme vykonali 113 kontrol. Z toho u 25 výrobcov potravín a 88 predajniach. Za dva mesiace sme nedostatky našli v štyridsiatich prevádzkach," uviedol riaditeľ RVPS MVDr. Ladislav Kerpán. Potravinový dozor na základe svojich zistení vyradil 98 druhov potravín, ktoré mali dokopy 151 kilogramov a stáli 13 748 korún. Na základe toho udelili pracovníci RVPS desať blokových pokút za 7 800 korún a dve pokuty v rámci správneho konania za 25-tisíc korún. "Najviac sa pokutovalo za osobnú hygienu, hygienu predaja a skladovania. Mnohé budovy mali hygienický závadné steny, stropy, podlahy, vypadané kachličky a podobne. Nedostatky sme zistili aj v skladovaní potravín, neboli dodržané teplotné režimy v chladiacich a mraziacich zariadeniach. Našli sa aj nedostatky v dokumentácií HACCP (zásady správnej výrobnej praxe- pozn. redakcie)," vysvetlil L. Kerpán. Podľa jeho slov je hygiena v potravinách v okrese priemerná. "Nie je to ani alarmujúce, ani úplne v poriadku. Najviac sa s problémami stretávame v malých obchodoch po dedinách, kde sa výrobky po dátume spotreby objavujú najčastejšie," dodal riaditeľ.
Autor: zur
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.