čitateľ. Rozčuľoval sa, že to v tej horúčave strašne smrdí a pritom cez víkend tam budú mať požiarnici podujatie. Dodal, že už to oznámil aj na hygienu. Riaditeľ Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bardejove Július Zbyňovský potvrdil, že je o probléme informovaný: „Vskutku telefonoval občan H. a sťažoval sa, avšak záležitosť nepatrí do našej kompetencie. Keby došlo k ohrozeniu zdravia, to by bolo iné." Toto isté povedal aj sťažovateľovi a dal mu telefónne číslo na veterinu.
Aj napriek tomu J. Zbyňovský vo veci konal a sám informoval riaditeľa Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy doktora Michalku. Ako zdôraznil, ohrozenie zdravia by nastalo v prípade, ak by sa k zdochnutému zvieraťu dostali ľudia a prípadne by ho konzumovali. „Lebo už aj to sa stalo," povedal.
„Podnikateľský subjekt, ktorý ošipárne v Hankovciach prevádzkuje, tri dni čakal za príchodom kafilérie. Uhynuté zviera môžu totiž odstrániť len kafilerickým spôsobom," vysvetlil riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Bardejove Ľubomír Michalko. Zároveň uviedol, že podľa informácií, ktoré má k dispozícii, mala kafilérka vo štvrtok minulý týždeň prísť do Hankoviec: „V piatok som znova kontaktoval chovateľa, prisľúbil mi, že ide záležitosť pourgovať." Riaditeľ zdôraznil, že ich jedinou možnosťou, ako problém riešiť, je vzniesť kritiku voči asanačnému podniku: „Je to súkromný podnik, prečo neprišli, budú musieť zdôvodniť." Na otázku, či môže byť zdochnuté zviera pohodené v tráve, uviedol: „Pokiaľ vieme, tak to tak nebolo. Zdochnuté zvieratá mali v areáli farmy v kafilerickom boxe tak, ako to vyžadujú predpisy. Preverovali sme si to u majiteľa."
„Na farme je do tisíc kusov ošípaných. Minulý týždeň nám dve uhynuli. Nepovažujem to za tragédiu. A ak je zdochnuté zviera uložené v kadi, tak to smrdieť musí, s tým my nič neurobíme," povedal majiteľ farmy Ladislav Kuľka. Zdôraznil, že kafilérka z Lietavskej Lúčky zváža uhynuté zvieratá raz za týždeň: „Ak by od Žiliny mali prejsť 500 kilometrov pre naše dve zdochnuté ošípané, tak by sme sa nedoplatili. Jedna ich cesta by nás stála aj 7-tisíc korún."
Situáciu sme si v stredu overovali. „Všetko je už upratané a vyčistené, ale smrdelo to ako čert," povedali nám v Hankovciach. Podľa domácich predtým zdochliny na farme dávali do bední, ktoré sa uzatvárali. Tentoraz však boli pohodené na hospodárskom dvore: „Videli sme to na vlastné oči," tvrdili nám a dodali, že napokon prišiel ťažký mechanizmus, tzv. bielorus, vykopali jamu a zdochnuté zvieratá vraj zakopali priamo na hospodárskom dvore.
Opätovne sme teda oslovili riaditeľa Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy. „Viem o tom. Bola to výnimočná udalosť. Súhlasil som, aby sa to takto riešilo. Keďže u podnikateľa nastali problémy v komunikácii s kafilérkou, rozhodli sme záležitosť mimoriadne riešiť takto. Je to menšie zlo. Veď zdochliny boli ešte z minulého týždňa a boli už v značnom štádiu rozkladu," uviedol pre Korzár Ľubomír Michalko.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.