Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

Aj kuchár musí byť vegetariánom

Spišská Nová Ves Slovenská vegetariánska spoločnosť vyhlásila pred 15 rokmi 1. júl za Slovenský deň bez mäsa. Ak sa rozhodnete zmeniť dnešný jedálny

lístok za vegetariánske menu, vedzte, že byť vegetariánskym kuchárom vôbec nie je jednoduché. V kuchyni novoveskej vegetariánskej reštaurácie pracujú samí vegetariáni. Je to podmienka, tradičný "mäsový" kuchár by sa tu neuchytil.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Kuchári, ktorí nie sú vegetariánmi, majú problém ochutiť vegetariánske jedlá. Moja skúsenosť hovorí, že vegetariánski kuchári majú vycibrenú chuť a lepšie vedia okoreniť jedlá," hovorí Monika Hrúzová. Vo vegetariánskej kuchyni pracuje už 15. rok. Samozrejme, sama je vegetariánkou a pri hľadaní kolegov požadovala vegetariánstvo aj od nich. Ako vraví, sú však aj výnimky. "V Levoči so mnou robila kuchárka, ktorá nebola vegetariánkou, ale vedela jedlá výborne ochutiť. Sú teda aj mäsoví kuchári, ktorí to dokážu," hovorí.

SkryťVypnúť reklamu

Rozdiel medzi tou jej a bežnou kuchyňou nie je len v nepoužívaní mäsa. "Bežná kuchyňa používa málo korenín. Veľa kuchárov pozná len základné korenia čierne korenie, paprika, soľ. Pritom pomocou korenia sa dá z jedného druhu zeleniny pripraviť niekoľko rôznych jedál, odlišujúcich sa chuťou, spôsobom prípravy aj výzorom," tvrdí M. Hrúzová. V jej kuchyni sú tri police plné korenín. Niektoré sú skutočne exotické zelený kardamon či liečivé korenie s názvom grécke seno. "Vďaka použitiu korením sú jedlá ľahšie stráviteľné. Najlepšie jedlo je také, ktoré sa úplne vstrebe a neostávajú po ňom zvyšky. Teda nie klasický rezeň a zemiaky, ťažkostráviteľné jedlá, ktorých trávenie spotrebuje viac energie ako telu dodá. Aj preto sa človek po ťažkom obede cíti unavený a musí si pospať," vysvetľuje M. Hrúzová.

SkryťVypnúť reklamu

Túto skúsenosť má odskúšanú vo vlastnej rodine. Kedže nie každý sa pustí bez obáv do vegetariánskeho jedla, varí aj jedlá prispôsobené chuťou a výzorom bežnej strave. No napríklad cesto na spišské pirohy je bez vajec, namiesto slaninky je opražený sójový granulát a koláče sú zásadne zo sójovej múky a bez vajec.

Autor: top

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 888
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 414
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 147
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 264
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 577
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 069
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 918
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 615
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu