receptúr. Uskutočnia sa v nedeľu a súťažné družstvá budú mať za úlohu pripraviť cesto, najmenej štyri plnky a uvariť čo najviac pirohov v časovom limite jednej hodiny. Medzi družstvami zo Svidníka a okolia budú aj „pirohári" z poľskej Zyndranowej a ukrajinského Velikeho Berezneho. Ich výkony bude hodnotiť odborná porota, ktorá vyhlási víťazov.
Po vlaňajšom úspechu sa aj tento rok uskutoční súťaž o najlepšieho jedáka. Kým minulý rok mali v miskách traja odvážlivci rovnú stovku pirohov, tentoraz ich bude len 50. Ako nám povedal vedúci etnografického oddelenia SNM-MURK Michal Hvizd, tento rok sa už v predstihu prihlásilo oveľa viac jedákov. Dodal, že akousi novinkou 11. ročníka podujatia je zlosovanie vstupeniek. "Každý z tridsiatich vyžrebovaných návštevníkov získa porciu pirohov," prezradil M. Hvizd. Pirohy sa však nebudú nielen variť či vyhrávať pri žrebovaní vstupeniek, ale budú sa aj predávať za symbolické ľudové ceny. Jednoducho ide o to, aby si mohol pochutiť každý, kto prejaví záujem.
Nebude chýbať ani bohatý kultúrny program, o ktorý sa v skanzene postarajú napríklad folklórny súbor Krasobridčanka z Krásneho Brodu, speváci Natália a Mikuláš Petrašovskí, či známa Monika Kandráčová s ľudovou hudbou Ondreja Kandráča. Súčasťou podujatia budú aj ukážky tradičnej remeselnej výroby a remeselného spracovania prútia, dreva, hliny a kovu. Výstavou ovocia, zeleniny, kožušinových domácich zvierat či včelárskych výrobkov plánujú zaujať návštevníkov záujmové združenia z okresov Svidník aj Stropkov.
Autor: ak
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.