Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

Silvestrovská zakáľačka v skanzene sa vydarila

Svidník - S skanzene SNM-Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku sa uplynulú sobotu po prvý raz konali zaujímavé silvestrovské oslavy. Organizátori,

spomínané múzeum, mesto Svidník a Občianske združenie Chránime kraj pod Duklou ho nazvali Novoročné vinšovanie a... Za tými bodkami sa skrývala nefalšovaná vidiecka zakáľačka statného prasaťa, na ktorú sa prišli pozrieť desiatky domácich návštevníkov, ale aj zo širokého okolia.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Zakáľačka preto, lebo pôstne obdobie sa už skončilo a ľudia na severovýchode Slovenska, ktorí slávia Vianoce podľa juliánskeho kalendára, ho dodržiavajú veľmi prísne. Na Vianoce sa môže jesť iba to, čo nemá nohy, po Vianociach aj to, čo má dve nohy a pred Novým rokom už aj so štyrmi nohami," povedal nám etnograf zo spomínaného múzea Michal Hvizd.

SkryťVypnúť reklamu

Mäsiarskym majstrom, ktorý sa musel s prasaťom trochu popasovať, kým sa dostalo pod jeho nôž, bol Ján Božík, inak starosta obce Kurimka. Poradil si a nikoho nenechal na pochybách, že zručnosť nadobudol už na nejednej zakáľačke. Pri práci mu asistovali Milan Korba, v civilnom povolaní zubný technik a Jaroslav Mičák. Kým sa z prasaťa vyrábali tradičné dobroty, koledníci z folklórneho súboru Makovička vinšovali návštevníkom do Nového roku len to najlepšie.

"Už dávnejšie sme plánovali podobné podujatie, ale uskutočnilo sa až tohto roku. Návštevnosť bola dobrá, reakcie výborné a podľa môjho názoru sa z tohto prvého ročníka vytvorí tradícia aj pre nasledujúce roky," dodal M. Hvizd.

Popri tradičných koledách a vinšoch si ľudia v podaní detských súborov pripomenuli Betlehemské hry, ochutnali zakáľačkové špeciality, ale aj iné pekárenské a mäsiarske výrobky. Nechýbala ani silvestrovská veselica.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: ak

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 878
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 404
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 147
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 264
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 594
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 060
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 915
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 603
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu