hasičským zborom. Ani vytrvalý dážď súťažiacich neodradil, a tak krájali mäso, čistili cibuľu a zemiaky pod dáždnikom. Do súťaže sa zapojilo deväť družstiev. Súťažili nielen Zborovčania, ale i Bardejovčania a súťažné družstvo postavili aj hasiči zo Stebnickej Huty. Podmienkou bolo mať piatich členov v súťažnom družstve. Za symbolické štartovné dostalo každé družstvo mäso, zemiaky, cesnak, cibuľu a kotlík. Boli však i takí, ktorí si potrebné suroviny doniesli z domu. Čas na varenie určený nebol a tak kým jedni súťažiaci už fúkali do gulášu, aby sa im zemiaky nerozvarili, druhí len zakladali oheň.
Variť sa začalo o 17. hodine, porota sa však svojej úlohy zhostila až pred 21. hodinou. Rozhodovanie o víťazovi im trvalo dlho, lebo vraj chceli byť spravodliví. Objektivitu zaručoval fakt, že nevedeli, ktorý guláš kto varil, lebo misky boli označené číslami. Čísla gulášov napokon „rozlúštil" hlavný organizátor podujatia, Tomáš Geci. Za výkrikov „manipulácia a fuj!" označil za najlepší ten, ktorý navarilo družstvo obecného úradu. Druhé miesto získal guláš farského úradu a tretí boli mladí Zborovčania pod vedením Ľuba Fedora.
Keďže v družstve obecného úradu varil aj starosta Ján Lukáč, spýtali sme sa ho na recept. „Tajomstvo je tajomstvo, neprezrádza sa," povedal s úsmevom a dodal, že bolo ukryté v dvoch umelohmotných téglikoch, ktoré si doniesli z domu. A najlepší bol vraj preto, lebo do neho nadrobno pokrájali cibuľu. Potom sa už len ochutnávalo a zabávalo do neskorých nočných hodín. O hudobné spestrenie podujatia sa starali skupiny B Band, The Reason a DJ Objem.
Autor: meš
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.