majstrami remesiel, ktoré sa dnes dajú vidieť len sporadicky. Kováči kuli podkovy a náčinie, tkáči tkali koberce, rezbári predvádzali svoje najlepšie diela a majstri kuchyne varili. V Krásnohorskej Dlhej Lúke si každý z viac ako tisícky návštevníkov mohol vybrať nielen tovar, ktorý sa mu hodí do domácnosti, ale aj to, čo mu najlepšie pasuje do žalúdka. Osem partií tam totiž varilo guláš. Každý bol iný a každý mal svoje tajomstvo, ktoré si kuchári priviezli v tajomných kufríkoch.
"Združenie gemerských remeselníkov organizuje toto podujatie spolu s obcou a aj sponzormi. Chceme tak poukázať na to, že remeslá ešte nevymreli a že sa nimi mnohí živia aj dnes. Pozvaný bol každý, kto sa chcel prezentovať svojou výrobou. Vstup mali zakázaný novodobé výdobytky techniky a samozrejme lacný čínsky tovar," vysvetlil predseda združenia Juraj Nagy.
Vkusné drevené stánky, ktoré si na túto príležitosť dal organizátor zhotoviť, ponúkali množstvo úžitkového, ale aj doplnkového tovaru. Šperky, drevené súdky na domácu pálenku, kožené doplnky, košíky, keramika, to všetko si mohli viac ľudia kúpiť a odniesť domov. Z oddelenej časti jarmoku sa na nich valili vône variacich sa gulášov.
Zjesť misu z každého uvareného jedla sa samozrejme nedalo, no našli sa aj takí frajeri, ktorí aspoň tri z nich ochutnali. "Jedol som už fazuľový, teraz idem tam, kde majú guláš s bravčovou pečeňou. Taký som ešte nejedol," hovorí Košičan Peter, ktorý na akciu zavítal v sprievode manželky, syna a susedky. Že sa im tam páčilo, netreba zdôrazňovať, hoci manželka po očku sledovala svoju polovičku a tvrdila: "Uvidíte, ako mu zajtra bude zle".
S pribúdajúcim časom sa areál zapĺňal ľuďmi zo širokého okolia a každý, komu to žalúdok dovolil, ochutnával odušu. Kuchári sa síce pochválili špecialitou, ktorú núkali, no presný recept nakoniec ostal tajomstvom. "My dávame do guláša bravčovú pečeň. Ale až keď sa guláš dovarí. U nás v Szuhavölgye (MR) taký varíme od nepamäti," povedal Csaba Bosnyak, ktorý prišiel do Krásnohorskej Dlhej Lúky na pozvanie svojho dlhoročného kamaráta.
O kúsok ďalej varila partia veselých Maďarov guláš, do ktorého nakoniec zavarili mrveničku. "Cestovina dodá gulášu veľmi dobrú chuť. A na záver ho dochutíme ešte korením, ktoré sme si priviezli z domu," povedal jeden z kuchárov a s naplnenou miskou vynukoval okoloidúcich.
Suroviny na varenie poskytla obec každému tímu rovnako. Názvy tajomných ingredencií, ktoré dali tomu-ktorému gulášu špecifickú chuť, sme však od nikoho nevymámili. Odborná komisia zložená zo zástupcov obce a združenia ohodnotila každý jeden výtvor ako výborný, takže víťazmi sa stali všetci. Najmä však návštevníci.
"Vypýtal som si guláš a nik nechcel peniaze. To som ešte nikde nevidel. A čo ma naozaj dostalo, to bol práve upečený chlieb. Nikdy v živote mi chlebík tak úžasne nevoňal," povedal 32-ročný Martin z Rožňavy. Na podujatí podľa jeho slov síce len sprevádzal priateľku, no ako potom dodal, "určite prídeme aj na budúci rok".
Bohatý kultúrny program na čas odlákal ľudí od stánkov a fajnových gulášikov. Na pódiu sa spievalo tancovalo dlho do večera. S príchodom noci sa však zábava neskončila. Veselica pokračovala do skorých ranných hodín.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.