roku na podujatí predstaví. K dispozícii mali drevený stánok, kde mali priniesť jedlo a pitie, typické pre obec. A Lehoťania naozaj prekvapili. Priniesli to, čo predtým žiadnu inú obec nenapadlo: obyčajné chleby s masťou a cibuľou!
"Ja viem, že je to netradičné, ale má to svoje odôvodnenie. Rozmýšľali sme, čo také urobiť a napadli nás chleby s masťou. V roku 2000 bol totiž u nás tábor ochrancov prírody a vtedy bol problém, čo im dať na uvítanie. Napokon sami navrhli, že keď nie sú špekačky a saláma, nech im dáme chlieb s masťou a cibuľou. Tí ľudia boli väčšinovou z miest (z celého východného Slovenska pozn. red.), a tak to privítali, že hneď sa zjedlo všetko," hovorí starosta Čiernej Lehoty Jaroslav Bystren.
Obával sa jediného, aby toho bolo na rejdovských slávnostiach dosť. Lebo jedlo išlo na dračku aj tu. Starosta pohostil každého okoloidúceho. Okrem chlebov s domácou bravčovou masťou manželka starostu upiekla vyše stovku tradičných škvarkových pagáčov. "Chleby s masťou a pagáčiky sú v Lehote typické jedlá našich starých materí. A slivovica zase typické pitie našich starých otcov," smial sa starosta. "Slivovica je domáca, asi 6-ročná a nemá menej ako 57 stupňov. Menej totiž ani nepálime," ukázal na poloprázdnu fľašu, ktorej predchádzala už jedna celá.
Okrem jedla a pitia sa obec predstavila v sobotu aj svojimi výšivkami, ktoré zhotovili tamojšie ženy.
(ela)
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.