Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

Posilňovne začiatkom roka praskajú vo švíkoch

Hoci sviatočné dni už dávno vystriedala každoročná pracovná realita, kilá, ktoré sa na nás nalepili počas vianočného hodovania, sa iba veľmi ťažko

zhadzujú. Svoje o tom vie aj Róbert Wintzler z krompašskej posilňovne. Tento tréner kulturistiky a fitnesu sa každý deň stretáva s rovnakou požiadavkou. Ako zhodiť kilá, ktoré na našich telách zanechali sviatočné dni.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

KROMPACHY/SPIŠSKÁ NOVÁ VES. "Takmer každý druhý človek, no najmä ženy, k nám príde a povie - prežieral som sa, čo s tým teraz? Dal som si novoročné predsavzatie ubrať," potvrdzuje R. Wintzler.

Ako začať?

Ako odporúča, dôležité je začať pozvoľna. "Uvedomiť si, že dve-tri cvičenia zázraky nerobia. Dobré je začať s kardiocvikmi, neskôr prejsť na vytrvalostné cvičenia, ktoré sú dobrými spaľovačmi tukov, ako napríklad bicyklovanie 15 - 20 minút. Po viacerých takýchto cvičeniach nastupuje už samotné posilňovanie, ktorým formujeme tie-ktoré partie tela," zdôrazňuje.

SkryťVypnúť reklamu

Platí však jedna zásada. Vytrvať. "Často k nám chodia ľudia, že chcú vytvoriť svoj vlastný tréningový plán, no po tretej návšteve to vzdajú. Žiadne zázračné tréningové plány nepomôžu, ak človek nemá vytrvalosť, chuť si zacvičiť a urobiť niečo pre svoje telo. Samozrejme, dôležitá je strava, tá tvorí 80 percent úspechu," zdôrazňuje krompašský tréner.

Nehladovať

"Najmä ženy robia veľkú chybu, keď odídu z posilňovne okolo 16. či 17. hodiny so slovami, že už nebudú nič jesť. Najedia sa až ráno. Je to veľký omyl. Telo sa po cvičení dostáva do stresu, akéhosi katabolizmu, a keď stravu dostane až na druhý deň ráno, urobí si ešte väčšie zásoby. Ženy si tak myslia, že redukujú svoju váhu, no efekt je presne opačný. Pokojne po cvičení je možné zvládnuť ešte dve stravné dávky. Či už je to dusená kuracinka, dusená zelenina, nízkotučné syry, tzv. cottagecheese, jogurty..." odporúča R. Wintzler.

SkryťVypnúť reklamu

Prejedali sa aj Novovešťania

Aj novoveská posilňovňa, kde pracuje ako osobná trénerka a inštruktorka Monika Korbová, po sviatkoch praská vo švíkoch. "Áno, prichádzajú k nám odhodlaní nováčikovia s tým, že chcú schudnúť, pretože cez sviatky sa prejedali," s úsmevom nám potvrdia M. Korbová, ktorá sa umiestnila na štvrtom mieste na Majstrovstvách Slovenska vo fitnes. Ako však ďalej dodáva, odhodlanie je síce správne, dôležitá je však výdrž. Každý človek je individuálny prípad a u každého sa spomínané prejedanie prejaví na inej partii tela. Podľa slov odborníčky najťažšie sa zhadzujú kilá v partii brucha, ale všetko sa dá, len treba chcieť. "Klienti sa neraz dôvodia genetikou, rýchle ich však vyvediem z omylu, že je to iba výhovorka," usmieva sa Monika.

SkryťVypnúť reklamu

Viac dbajú o zdravie

Do posilňovne, kde pracuje, chodia ľudia rôzneho veku a rôzneho povolania. "Doobeda sú to hlavne ženy a poobede zase muži. Navštevujú nás ženy na materskej dovolenke alebo zaneprázdnení manežéri, ktorí si nájdu čas na cvičenie hlavne neskoro večer," vysvetlila M. Korbová. Podľa jej názoru ľudia sa v súčasnosti viac o seba starajú, hlavne o svoje zdravie. "Keď som začínala cvičiť pred ôsmimi rokmi, posilňovne neboli tak v trende, ako dnes," spomína.

Pomáha aj rýchla chôdza

Ak ste si počas sviatkov dožičili bohatú stravu a nemáte chuť hneď ísť do fitnescentra, M. Korbová má v talóne zopár jednoduchých rád. "Treba z jedálneho lístka úplne vyradiť sladké, vyprážané a mastné jedlá. Taktiež biele pečivo a múčne jedlá," radí táto odborníčka. Vyhýbať sa treba aj smotanovým polievkam a omáčkam. "Dôležitý je pohyb, na začiatok stačí aj rýchla chôdza."

(šim, kar)

Autor: Výstava hudobných nástrojov

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 839
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 353
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 146
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 262
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 687
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 034
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 886
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 548
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu