STELA KRAUSOVÁ,stela.krausovakorzar.sk
Už 24. ročník Regionálnej ochutnávky vín v Jablonove nad Turňou sa začal minulý štvrtok úradnou ochutnávkou. Piati degustátori si ochutnávanie 96 vzoriek rozdelili radšej na dva dni.
JABLONOV NAD TURŇOU. Tak ako každý rok, aj tento je viac bielych vín. Všetci súťažiaci pestovatelia viniča a výrobcovia vín majú svoje vinice v Jablonove nad Turňou, Hrhove, či v Silickej Jablonici. Tí, ktorí prihlásili svoje víno, ale nie sú z regiónu, ho budú mať ohodnotené, ale do súťaže zaradení nebudú.
Presladené, prijateľné, pre ženy...
Degustátori pochádzajú tiež z východného Slovenska. Ochutnávali z každej vzorky po kúsku a neutralizovali to chlebom, alebo syrom. A kritikou nešetrili.
"Asi nik nevie, z akého ovocia bolo toto víno vyrobené," povedal jeden z nich po skončení prvej časti degustácie. "V tomto je nejaká chuť, ktorá tam nepatrí," povedal na adresu ďalšieho vína degustátor. "Asi plieseň," odpovedal mu kolega.
Pri inom bielom víne degustátori pritvrdili. "Mne bolo vyslovene nepríjemné to víno. Aj pohár som si vymenil," povedal jeden z nich, načo mu kolega odvetil: "Ale niekomu by také víno chutilo."
Pri jednej vzorke červeného vína chlapi skonštatovali: "Toto je pre ženy. Sladké". Pri ďalších vínach padali prívlastky "prijateľné, presladené, či nevýrazná chuť" a jeden z degustátorov cítil vo víne dokonca petržlen.
Prijať kritiku je najťažšie
Prijať kritiku na adresu toho, čo človek sám vypestoval a čo sám vyrobil, je vari to najťažšie, s čím sa drobní pestovatelia a vlastne amatéri, musia vyrovnať. Organizátori to podávajú pestovateľom na verejnej ochutnávke čo prijateľnejšie a snažia sa "vypichnúť" tie postrehy poroty, ktoré by mohli prispieť k vylepšeniu toho-ktorého vína.
"Pestovateľom tlmočím zistenia degustačnej komisie. Keď budeme vína len chváliť, zlepšenie nedosiahneme," vysvetľuje predseda degustačnej komisie Štefan Ignác. "Hodnotíme vzhľad, vôňu aj chuť. Každá sorta má svoje charakteristické ukazovatele, niečo ako recept a podľa toho sa v jednotlivých zložkách hodnotenia pridávajú body. Hodnotíme v stobodovom systéme, ktorý sme zaviedli vlani."
Degustátori: Vína sú stále lepšie
Napriek kritike degustátori hodnotia kvalitu vín v tohtoročnej súťažnej prehliadke vysoko. "Drobnopestovatelia sa snažia byť každý rok lepší a je to vidieť. Robia krajšie vína," skonštatoval jeden z degustátorov, Ladislav Dobos z Moldavy nad Bodvou. "Hrozno v jeseni vplyvom oteplenia dozrievalo skôr, zbieralo sa vo veľmi kvalitnom stave. Vína sa veľmi pekne vyvíjali a sú teda veľmi kvalitné. Jediným spoločným negatívom je nedobrý pomer medzi kyslosťou a sladkosťou."
Prehliadku organizuje obec Jablonov nad Turňou. Hlavnou cenou bude sud, no ďalšie súdky venujú aj starostovia každej zúčastnenej obce svojmu najlepšiemu pestovateľovi. "Nás teší nielen účasť našich stálych súťažiacich, ale aj tých, ktorí pochádzajú mimo regiónu a svoje vína prihlásili tiež. A je dobré, že súťažia aj noví pestovatelia," dodal organizátor súťaže Ľudovít Bodnár.
Verejná ochutnávka sa uskutoční 15. marca. Dovtedy budú vína uskladnené v pivnici s ideálnou teplotou.
Autor: olo
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.