okolo 9 400 stravníkov, neocenili zdravé jedlo. Školské jedálne museli nielen likvidovať zvýšený odpad, ale aj počítať straty.
PREŠOV. Zeleninové rizoto, šaláty, či tofu viaceré deti nechali ľahostajnými a takmer nedotknuté jedlo kuchárkam vracali do okienka. Potvrdila to aj vedúca jedálne zo Základnej školy na Odborárskej ulici Ľubica Třešňáková. Netajila, že náklady na prípravu a suroviny sa v porovnaní s inými týždňami, keď podávali klasické jedlá, zvýšili o polovicu. "Budeme to musieť kompenzovať jednoduchšími jedlami, aby sme ušetrili a vyrovnali zvýšené výdavky," uviedla.
Nechutilo im
Táto škola nebola jedinou, kde sa deti zachovali k zdravým jedlám rovnako, ale boli aj pozitívne ohlasy. Najmä niektorí rodičia ocenili, že sa do školských jedální vracia zdravá výživa. "Jedna skúsenosť nestačí a bolo by naivné domnievať sa, že všetci sa budú ochotne zdravo stravovať zo dňa na deň. Budeme v osvete aj takýchto aktivitách pokračovať," povedala vedúca školských jedální z odboru školstva a kultúry na prešovskej radnici Mária Tejiščáková.
Koľko prerobili?
Tejiščáková potvrdila, že zdravý jedálny lístok bol finančne náročnejší v priemere asi o 20 percent, ale do konca mesiaca by si to mala každá jedáleň vyrovnať. Presnejšiu sumu sa nám zatiaľ nepodarilo zistiť. Podľa Teajiščákovej na nový jedálníček horšie reagovali deti z tých škôl, kde sa takýto typ stravy objavoval len zriedkavo a lepšie tam, kde bolo menu vždy doplnené o zeleninu a ovocie. Mimochodom, v školských jedálňach sa v súčasnosti stravuje až 70 percent detí ZŠ a MŠ. Na štyroch z nich dokonca fungujú aj školské bufety.
Novinkou raňajky
Základná škola na Prostějovskej ulici prišla ako prvá s nápadom ponúkať deťom okrem obedov aj raňajky. Každý deň sa tu ešte pred vyučovaním môžu deti najesť. V ponuke bola v prvom týždni napríklad krupica, párky, rôzne nátierky, či praženica, to všetko v kombinácii s mliekom. "Deti si zatiaľ môžu vybrať z dvoch jedál, neskôr ponuku rozšírime," uviedla vedúca tamojšej jedálne Mária Semanová.
Dodala, že počet záujemcov im každý deň stúpa. Rodičia totiž ocenili túto službu a cenu 11 až 12 korún za jedny raňajky považujú za optimálnu. Nápad sa rýchlo ujal a teplé raňajky budú zrejme ponúkať aj v iných prešovských školách.
ANNA KOŠUTHOVÁ
Autor: Zlatý Súdok
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.