(ZŠ) na Prostějovskej ulici v Prešove.
PREŠOV. Projekt Stravovať sa zdravo, ktorý rozbehla prešovská radnica, má za cieľ spojiť zdanlivo nemožné. Chutnú stravu a zdravú výživu. Začiatkom roka sa uskutočnila prvá fáza, keď v priebehu týždňa podávali školské jedálne zdravé jedlá, ale aj raňajky.
Zdravej stravy má pribúdať
"Obe aktivity sa osvedčili. Preto sme sa po ich vyhodnotení rozhodli pokračovať v propagácii zdravej výživy," uviedla vedúca odboru školstva, kultúry a športu Kvetoslava Komanická. Samospráva si dala za cieľ postupne zaradzovať do ponuky stravy čoraz viac zdravých jedál. Školské jedálne na základných a materských školách navštevuje takmer 9 400 stravníkov.
Na sóju si treba zvyknúť
"Prvky racionálnej výživy chcú využiť aj v budúcnosti. Zbierame receptúry a snažíme čoraz častejšie deťom ponúkať rôzne druhy šalátov, veľa zeleninových jedál, prívarkov a podobne," povedala riaditeľka ZŠ Prostějovská Katarína Wagnerová. Včera v tejto školskej jedálni podávali menu z bio výrobkov. "Ako ste mali možnosť vidieť, nie všetky deti sú naučené na výrobky zo sóje. Zaraďujeme ich však aj mimo dnešného dňa. Pani vedúca varí veľa zeleninových jedál, snažíme sa podávať vyváženú stravu," doplnila riaditeľka a dodala, že škola chystá cyklus prednášok pre žiakov i učiteľov o zdravom životnom štýle. Počet stravníkov v školskej jedálni má táto škola vysoký, predstavuje takmer 80 percent žiakov.
Primátorovi chutilo, deťom nie
"Mne to chutilo. Bol som aj na dupľu, kuchárky ma pochválili. Nikdy som netušil, že sa vrátim do školskej jedálne," povedal nám o včerajšom obede primátor Pavel Hagyari. Tak, ako školáci, aj on si dal sójovú polievku (chutila ako fazuľková) a omáčku s tofu so zemiakmi a ryžou. Deťom chutilo menej ako primátorovi.
"Omáčka mi nechutila, ani toto mäso," prezradil nám 7-ročný Mirko Marton, ktorý prezradil: "Rád jem rezeň so zemiakmi, tatárskou a kyslou uhorkou a špagety s kečupom." Tofu nechutilo ani jeho spolužiakovi Miškov. Spokojnejší boli Kristián a Filip, ktorí inak majú najradšej buchty na pare.. "Chutilo mi. Ryža bola dobrá, aj zemiaky, ten syr už veľmi nie," povedal Kristián.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.