tureckým medom. Tento jeho apetít mu vyniesol majstrovský titul v jedení pirohov.
SPIŠSKÉ PODHRADIE. Pod Spišským hradom na Spišskom salaši sa každý rok koná podujatie Majster Piroh. Jednou z akcií je aj súťaž v jedení tohto tradičného slovenského jedla. Jozef má už na svojom konte tri majstrovské tituly. Ako nám povedal, súťaží iba každý druhý rok, aby aj druhí dostali šancu vyhrať.
Nestíhali variť
V jedení pirohov súťažili muži, ženy aj deti. "V minulosti sme súťazili v jedení pirohov na čas. Lenže Slováci sú tak dobrí jedáci, že sme nestíhali variť pirohy," poznamenal organizátor Jaroslav Štrublík. V tomto roku zmenili pravidlá, každý dostal na tanier rovnaký počet pirohov a víťaz bol ten, kto ich zjedol prvý. Jedáci si pomáhali zapíjaním mlieka.
Súťažila celá rodina
Rodina Orlovská zo Spišského Hrhova v okrese Levoča má zrejme pirohy vo svojom jedálničku ako obľúbené jedlo, pretože súťažili všetci členovia. Otec, mama a dvaja synovia. S výnimkou mladšieho syna všetci vyhrali vo svojich kategóriách, vo finálovom súboji však na nášho Jozefa nemali. "Mamka nám doma varieva syrové halušky, pirohy alebo fazuľovú polievku," vymenoval 14-ročný Šimon Orlovský, čo mu najviac chutí.
Kanadské deti ich nepoznajú
Slovenské pirohy varia aj v Kanade. V detskom družstve totiž súťažila aj 9-ročná Elizabeth Rosochová. Tá sa síce narodila za oceánom, jej mama je však zo Spišských Vlách a otec zase zo Svidníka. "Mamka doma bežne varí pirohy, kanadské deti však takéto jedlo nepoznajú," povedala nám Elizabeth, ktorá s rodičmi žije v Ottawe a na Spiši prázdninuje.
(kar)
Autor: Akčný víkend v kinách
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.