MÁRIA ŠIMOŇÁKOVÁ, maria.simonakovakorzar.sk
Klince, kúsky umelej hmoty, hmyz, červíky... Aj takéto veci nachádzali hygienici v kontrolovaných potravinách niektorých prevádzok či výrobní v nedávnej minulosti. Pracovníci oddelenia hygieny výživy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Spišskej Novej Vsi v priebehu roka uskutočnia do 400 kontrol. Podľa slov Antona Ferenčáka, vedúceho oddelenia, situácia sa za posledné roky výrazne zlepšila a z hľadiska bezpečnosti spotrebiteľa je priaznivá.
SPIŠ. Za prvý polrok tohto roka vykonali pracovníci hygieny výživy 177 kontrol na území okresov Spišská Nová Ves a Gelnica. Laboratórne bolo v tomto období testovaných 189 vzoriek výrobkov. "V prvom polroku bolo vynútenie dodržiavania zásad správnej výrobnej praxe daných národnou a EÚ legislatívou uplatnené voči 17 prevádzkovateľom. Čo sa týka testovaných výrobkov, ani jeden nebol hodnotený ako nebezpečný," aktuálne informoval A. Ferenčák.
Počas leta sa viac zamerali na zisťovanie kvality zmrzliny, lahôdok, či cukrárenských výrobkov. "Naše kontroly sú celoročne plánované. Zdravotné riziká sú v lete pri zmrzline či niektorých iných potravinách o čosi vyššie, keďže ide o výrobky, ktoré sú epidemiologicky rizikové. Samotná zmrzlina sa vyrába a predáva počas 5-6 mesiacov do roka, zväčša od mája do septembra, no závisí to od počasia," uviedol A. Ferenčák.
Razantné opatrenia neboli potrebné
V tomto roku hygienici nemuseli robiť razantné opatrenia, ako je napríklad zastavenie výroby niektorej z prevádzok. "Doterajšie výsledky testovaných vzoriek sú priaznivé, neobjavili sme nebezpečné potraviny pre spotrebiteľa. Rovnako je to už niekoľko rokov, čo je priaznivé pre spotrebiteľa," zdôraznil vedúci oddelenia. Napriek tomu riziká vo vzťahu ku spotrebiteľovi tu vždy existujú a závisia od druhu potravín. Rozhodujúce je, aby výrobca či predajca tieto riziká ovládal a eliminoval. Dôležité je dodržiavanie správnych teplotných režimov pri spracúvaní a uchovávaní potravín, ale aj ďalších zásad. "V takýchto prípadoch sa predpokladá, že výrobok je pre spotrebiteľa bezpečný na 99 až 100% a riziko ohrozenia zdravia spotrebiteľa výrobku je minimálne, alebo žiadne."
Rozhoduje množstvo
So zmrzlinou sa zvykne často spájať riziko ochorenia zvané salmonelóza. A. Ferenčáka hovorí: "V posledných rokoch sa pri výrobe zmrzliny už vôbec, alebo takmer vôbec nepoužívajú suroviny, ktoré by so sebou prinášali zvýšené riziko tohto ochorenia, ako napríklad vajíčka. Samozrejme, istá miera rizika tu je, keďže sú tu zasa iné suroviny živočíšneho pôvodu. No niekedy sa najmä v laickej verejnosti preceňuje toto riziko salmonelóz. I keď na druhej strane netreba ho ani podceňovať."
Či konkrétna baktéria zo skonzumovanej potraviny vyvolá alebo nevyvolá v tele človeka ochorenie, závisí od jej množstva v potravine. V nízkych hodnotách sa s ňou organizmus vysporiada. Pri vyššej koncentrácii, rádovo v stovkách tisícok až miliónoch, môže dôjsť k vyvolaniu choroby.
Nové problémy
Ako dodal A. Ferenčák, v minulosti sa spišskonovoveskí hygienici stretli so zaujímavým prípadom. Ich kontrola odhalila hrozienka, v ktorých boli červy. Prípad dokonca skončil aj na súde. V súčasnosti zaznamenávajú nové problémy, týkajúce sa kvality potravín. Tie súvisia so zvýšeným dovozom niektorých potravín z tretích krajín, alebo napríklad predmetov určených na styk s potravinami, t.j. rôznych kuchynských pomôcok, obalov z plastickej hmoty a pod. z Číny, pri výrobe ktorých sa používajú nepovolené látky.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.