Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

Kulhány: Jedlo si treba vychutnávať na viackrát

I šéfkuchári najznámejších tatranských hotelov si nedovolia povedať: "Ja už všetko viem". Spod Pyrenejí do Tatier prišiel svojich kolegov so svojimi

trikmi a postupmi inšpirovať michelinový šéfkuchár Damien Thuričs. Podľa tatranských majstrov francúzska kuchyňa nás môže inšpirovať najmä prístupom k vychutnávaniu si jedla.

STARÝ SMOKOVEC. Heslo "vzdelávať sa po celý život" platí aj v kuchárskom remesle. Svojich kolegov prišiel so svojím umením zoznámiť francúzsky kuchár Damien Thuričs z juhofrancúzskej oblasti Haute-Garonne. Damienov príbeh je nezvyčajný v tom, že šéfkuchárom v "michelinovej" reštaurácii sa stal ešte pred dovŕšením tridsiatky. Michelinove hviezdičky v gastronómii znamenajú niečo ako docentský titul pre učiteľov, či vydanie oficiálneho albumu pre spevákov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Zábava a diskusia

Damien na Slovensku prednáša v rámci kulinárskej akadémie svojho slávnejšieho strýka Yvesa Thuričsa. "Vôbec to ale nie ja tak, že ja tu prídem a teraz ukazujem, čo všetko viem," hovorí Damien. Podľa Francúza medzi kuchármi ide skôr o vzájomnú výmenu techník, systému práce a skúseností. "Všetko je to o ukazovaní si postupov a diskusii. A je to aj zábava," povedal.

Viac vychutnávať

"Je to inšpiratívne i unikátne. Človek sa takto bezprostredne veľa vecí dozvie. Také stretnutie poteší srdce každého kuchára," hovorí slovenský kuchár roka 2007 Igor Čehy. Možnosť pričuchnúť k francúzskej kuchyni využil aj šéfkuchár Grandhotela Praha v Tatranskej Lomnici Peter Kulhány. Ten už niektoré jej prvky preberá do svojej práce. "Rozdielne sú porcie. Kým naša kuchyňa jedným jedlom človeka úplne zasýti, že už nevládze zjesť nič iné, porcie francúzskych chodov človeku dovoľujú vychutnávať jedlo na viackrát." Podľa Kulhányho do reštaurácií sa takýto prístup hodí viac. "Toto sa dá u nás zmeniť. Tradícia nie je taká silná, že by to nešlo," doplnil.

SkryťVypnúť reklamu

Rezne u Francúzov letia

Damien sa vo svojich kurzoch zamierala na stredný prúd francúzskej kuchyne. "Slovenských kuchárov by asi nemalo zmyslel oboznamovať s úplnými špecialitami môjho regiónu, tak ako možno by sa v Touluse nehodilo podávanie goralských halušiek. Niektoré jedlá sú späté s prostredím, kde vznikli."

Damien priznáva, že slovenské halušky mu ale zachutili. Takisto vyprážaný rezeň. Ten jedol až päť dní po sebe. Vo francúzskej kuchyni mastnejšie jedlá typu vyprážaných rezňov nie sú. Preto ak sa Francúzi ocitnú v "rezňovej oblasti", príležitosť využijú naplno.

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 878
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 404
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 147
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 264
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 594
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 060
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 915
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 603
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu