MÄSO AJ VÝROBKY PREDÁVAJÚ LACNEJŠIE
INGRID TIMKOVÁ
Chovatelia ošípaných a mäsiari bijú na poplach. Obávajú sa, že svoje firmy budú musieť zatvoriť. Ničí ich konkurencia. Poliaci k nám totiž dovážajú oveľa lacnejšie mäso a mäsové výrobky.
DRIENOV/SABINOV/PREŠOV. Ľubomír Straka je jedným z konateľov firmy zaoberajúcej sa výkrmom a predajom ošípaných v Drienove (okres Prešov). Svojich zamestnancov ubezpečil, že pre finančnú krízu zamestnancom mzdy neznížia. Vznikol im však väčší problém. Výkupná cena bravčového mäsa je na historickom minime, iba niečo vyše jedného eura. „Naše náklady sa pritom pohybujú okolo 1,3 eura (39 korún). Sme teda v mínuse. Prerábame," vraví. Väčšiu časť svojej produkcie vyvážajú do Maďarska za cenu 1,08 eura.
Navyše, slovenských výrobcov z trhu vytláčajú Poliaci. Tí dokážu mäso predať oveľa lacnejšie. Ich cena za kilo bravčového mäsa sa pohybuje aj pod 1 eurom. „To je pre nás likvidačné. Po pol roku budeme musieť situáciu prehodnotiť podľa toho, aký bude vývoj na trhu. Ak sa nezmení, nebudeme môcť dlhodobo vyrábať stratu," dodáva chovateľ.
Poľské mäso vraj berú aj školy a nemocnice
Mäso pochádzajúceho z Poľska k nám distribuujú poľské, ale aj slovenské firmy. Tie ho dodávajú už aj do našich škôl či nemocníc. „Dodávateľom potravín na zabezpečenie liečebnej výživy pre pacientov našej nemocnice je slovenská firma. Tá nám zmluvne garantuje, že všetky potraviny, vrátane mäsa a mäsových výrobkov, sú od slovenských výrobcov," informovala hovorkyňa prešovskej nemocnice Drahoslava Skopárová.
V prípade nebaleného mäsa určeného na okamžité spracovanie je to však iné. „Nezisťujeme jeho pôvod, odkiaľ bolo dodávateľskou firmou dovezené. Na základe zmluvy nemáme na to dôvod," dodala.
V EÚ je voľný pohyb tovaru
Na základe prieskumu trhu, ktoré musia robiť školské jedálne, berú najvýchodnejšiu ponuku. „Neskúmame, odkiaľ mäso pochádza. Berieme od slovenského distributéra a to, či má mäso z Poľska, nepreverujeme," povedali nám na jednej zo základných škôl v Sabinove. A ani nemajú na to dôvod. V Európskej únii totiž platí voľný pohyb tovaru. Ak mäso pochádza zo schválenej prevádzkárne, je legislatívne všetko v poriadku. „Legislatíva je v únii harmonizovaná. To, čo platí na Slovensku, platí aj v Poľskej republike a všetky prevádzkárne, ktoré sú schválené, sú podľa rovnakých noriem kontrolované," vysvetľuje vedúca odboru hygieny potravín Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) v Prešove Kvetoslava Balčáková.
To však popierajú veterinári. Tvrdia, že ich mäso je kvalitnejšie. „Takéto vyjadrenia o kvalite nie sú relevantné. Naše výsledky vyšetrení, ktoré máme, nehovoria o tom, že by takéto mäso bolo nekvalitné. Samozrejme, pokiaľ je zo schválených prevádzok. Ak by bolo nekvalitné, nedostalo by sa na trh," dodala Balčáková.
Problém nie je v kvalite, ani v legislatíve
Slovenské financie tak tečú v čase krízy do poľskej ekonomiky. Neplánujú ministerstvá prijať proti tomu nejaké opatrenia? Z ministerstva pôdohospodárstva (MP) sme dostali takúto odpoveď: „Ak tovar pochádza z krajiny Európskeho spoločenstva a je sprevádzaný dokladom preukazujúcim, že pochádza zo schválenej prevádzky v inom členskom štáte, nemôžeme prijať opatrenie na zákaz distribúcie na slovenský trh," uviedla hovorkyňa MP SR Katarína Belická.
Ministerstvo školstva (MŠ) hradí zo štátneho rozpočtu iba režijné náklady školských jedální v pôsobnosti krajských školských úradov. „Stravu hradí rodič, či zákonný zástupca dieťaťa," uviedla hovorkyňa MŠ Dana Španková. Ceny obedov reguluje MŠ finančnými pásmami. Politikou ministerstva je eliminácia nadhodnotených cien potravín. „Budeme reagovať na ceny potravín na trhu a upravovať finančné pásma. Cieľom je, aby zriaďovatelia školských jedální nakupovali potraviny rozumne a vyberali reálne ceny za potraviny," dodala Španková.
--FAKTY--
Čo hovorí potravinové právo
(tim)
n Podľa nariadenia o všeobecnom potravinovom práve a príručke k implementácii jeho článkov je určenie pôvodu krmív a potravín pri ochrane spotrebiteľov prvoradé. Preto musia byť prevádzkovatelia potravinárskych podnikov schopní identifikovať, od koho a komu bol výrobok dodaný a musia mať zavedené systémy a postupy, ktoré umožnia, aby tieto informácie boli na požiadanie sprístupnené príslušným orgánom. Táto požiadavka ráta s prístupom 1 krok späť a 1 krok vpred.
n Zjednodušene povedané, prevádzkovatelia musia mať zavedený systém, ktorý im umožňuje identifikovať bezprostredného dodávateľa a zákazníka ich výrobkov, ako aj stanovený článok, ktoré výrobky sú dodané od ktorých dodávateľov a ktoré výrobky sú dodávané ktorým zákazníkom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.