Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

Historickú kotolňu vo Vyšných Hágoch odstavili, hrozí, že bude chátrať

Je národnou kultúrnou pamiatkou, zbúrať ju nemôžu.

Interiér starej kotolne.Interiér starej kotolne. (Zdroj: TASR)

VYŠNÉ HÁGY. V Národnom ústave tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch nedávno zrekonštruovali tepelné hospodárstvo rozsiahleho areálu a odstavili tak pôvodnú kotolňu.

Tá je národnou kultúrnou pamiatkou a ústav ju tak musí zachovať a udržiavať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

To však podľa riaditeľa Jozefa Poráča prináša náklady navyše a zdroje na obnovu a sprístupnenie objektu vedenie nemá.

Kotly postavili a uviedli do prevádzky v roku 1936, v súvislosti s plynofikáciou Vysokých Tatier ich zrekonštruovali v roku 1970. Uhlie sa tatranskou železnicou vozilo z Popradu a na zimu ho uskladnili v bunkroch vedľa kotolne.

SkryťVypnúť reklamu

„Odtiaľ sa spúšťalo násypníkmi do kotlov, na pohyblivom rošte pomaly horelo a prepadalo sa do suterénu, odkiaľ sa vyťahovala škvara," vysvetlil vedúci prevádzkových činností ústavu Štefan Rusnák.

Na tú dobu šlo podľa neho o moderný systém a 80-ročné kotly sú naďalej v dobrom stave. Okrem pary slúžili aj na výrobu elektriny, vďaka čomu bol areál energeticky takmer sebestačný.

Súvisiaci článok Národný ústav v Hágoch má za sebou modernizáciu za takmer dva milióny eur Čítajte 

Z pary na teplovod

Výroba a najmä distribúcia pary, ktorou sa vykuroval nielen areál ústavu, ale aj sídlisko vo Vyšných Hágoch, však bola energeticky náročná a dochádzalo k veľkým tepelným stratám.

Teplovodné kanály sú také veľké, že v nich človek dokáže prejsť po stojačky.

Najväčšie tepelné straty boli podľa Rusnáka práve v tom, že sa para presúvala dlhým a objemným potrubím do strojovní kúrenia v jednotlivých budovách.

SkryťVypnúť reklamu

„Naším cieľom bolo prejsť na teplovodné kúrenie. Tam, kde paru potrebujeme, sa urobili vyvíjače pary. Tým sme zabezpečili energetickú úsporu," doplnil Rusnák.

Vďaka obnove kotolne a práčovne ušetria ročne viac ako štvrť milióna eur, 2,76 milióna kWh zemného plynu a 217 000 kWh elektriny.

Modernizácia tepelného hospodárstva a opatrenia energetickej efektívnosti stáli takmer dva milióny eur.

Súvisiaci článok Ústav tuberkulózy vo Vyšných Hágoch má nového riaditeľa Čítajte 

Nie je verejne prístupná

Historická kotolňa vrátane technológie patrí medzi technické pamiatky. Nevyužívanú budovu tak zbúrať nemôžu a musia ju udržiavať.

„Objekt preto vykurujeme, aby nedošlo k znehodnoteniu kotlov, ktoré už nikdy nebudú využívané na svoj pôvodný účel," skonštatoval riaditeľ.

V súčasnosti nejde o verejný priestor a vstup je tam zakázaný, podľa Poráča pamiatku zachovávajú skôr pre architektov a technických inžinierov. Inak využiť tento priestor, napríklad na verejné exkurzie, v súčasnosti nie je možné, keďže ústav na to nemá prostriedky.

SkryťVypnúť reklamu

„Väčšinou, keď aj vyjde výzva na rekonštrukciu pamiatok, tak uprednostňujú samosprávy a súkromníkov. My, ako štátne zariadenie máme problém dostať sa k takýmto zdrojom," zdôraznil Poráč.

Predpokladá, že ak sa v budúcnosti nič nezmení, pamiatka bude aj napriek ich snahe postupne chátrať.

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 125
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 230
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 895
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 719
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 583
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu