SLOVENSKÝ RAJ. Na Kláštorisku v Slovenskom raji kedysi mnísi využívali dva rybníky. Počas svojej 250-ročnej existencie fungovali ako protipožiarny zásobník vody, no rehoľníci tam chovali aj tichovodné ryby.
Využívali ich aj na dočasné uskladnenie rýb z Hornádu, ktoré neskôr skonzumovali.
Obnovy by sa mohol dočkať menší z pôvodných dvoch rybníkov.
Dobrovoľníci ho v lete vyčistili od haluzí, vykosili a vypílili krovie.
„Bola to veľká drina,“ uvádza archeológ Michal Slivka vo svojich zápiskoch.
Valy prekopané na rybníky
Juraj Slivka je ďalší archeológ, ktorý strávil počas tejto sezóny na Kláštorisku mnoho času, a na svojho menovca nadväzuje s tým, že historický rybník ponúkal mníchom, ktorí tam žili, jedinú mäsitú stravu.
Kravy a ovce chovali tamojší kartuziáni iba na mliečne výrobky.
Keďže sa rybníky nachádzajú na vápencovom brale, ich podložie bolo vymazané ílovou vrstvou.
Celoročne trvalý prítok vody v podmienkach zrážkového tieňa Vysokých Tatier zachytávali dva obranné valy.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.