Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

Kudla zo správy jaskýň: Ľad v Dobšinskej ľadovej jaskyni neubúda, sťahuje sa nižšie

Pokrýva aj oblasti, kde predtým nebol.

Výzdoba v Dobšinskej ľadovej jaskyni.Výzdoba v Dobšinskej ľadovej jaskyni. (Zdroj: Korzár/Jana Otriová)

DOBŠINÁ. Ľadová výplň Dobšinskej ľadovej jaskyne sa rokmi mení, ľad sa z horných častí jaskyne presunul hlbšie a súvislá vrstva ľadu sa tak vyskytuje aj na miestach, ktoré v čase objavenia jaskyne zaľadnené neboli.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Niektoré vertikálne ľadové formy vo Veľkej či Malej sieni sú však, naopak, známe už len z historických fotografií.

Uviedol to Miroslav Kudla zo Správy slovenských jaskýň (SSJ) Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR.

Súvisiaci článok V Dobšinskej ľadovej jaskyni sa kedysi korčuľovalo. Ľad tam má aj 2000 rokov Čítajte 

Pozorované boli viaceré zmeny

Dobšinská ľadová jaskyňa je jaskyňou s najväčším objemom ľadovej výplne v miernom klimatickom pásme, v súčasnosti objem ľadu v jaskyni dosahuje približne 110 000 kubických metrov.

SkryťVypnúť reklamu

Jaskyňa bola sprístupnená už v roku 1871 a pozorované v nej odvtedy boli viaceré zmeny ľadovej výplne.

Spôsobené boli v minulosti priamou ľudskou činnosťou i zásahmi do vegetácie nad jaskyňou.

„V časa objavu bola zaľadnená aj vstupná časť jaskyne, kde by sme v súčasnosti už prírodný ľad nenašli. To bolo podmienené úpravou takzvanej Ľadovej diery, cez ktorú bola jaskyňa objavená, ako aj stavom vegetácie v okolí vchodu," uviedol Kudla.

Ako dodal, v súčasnosti sa súvislá vrstva ľadu s mocnosťou niekoľkých metrov nachádza aj v spodných častiach jaskyne, ktoré v čase objavu zaľadnené neboli.

Ľad neubúda

Podľa Kudlu nemožno povedať, že by v Dobšinskej ľadovej jaskyni v uplynulých desaťročiach došlo k úbytku ľadu, dokonca by ho mohlo byť viac ako v čase jej objavenia.

SkryťVypnúť reklamu

Časť ľadovej výplne sa však presunula do hlbších priestorov.

„Za desiatky rokov však utrpeli vertikálne ľadové formy najmä vo Veľkej, ale aj Malej sieni jaskyne. Niektoré sú známe už len z historických fotografií, avšak z hľadiska zachovania objemu ľadu v jaskyni nepredstavujú citeľnú stratu," dodal Kudla.

Súvisiaci článok Košice pred sto rokmi: Hurka a Ravasz ušli z väzenia, vyhovorili sa na bolesť zubov Čítajte 

Ako pasca na ľadový vzduch

Dobšinská ľadová jaskyňa je genetickou súčasťou systému Stratenskej jaskyne, v dôsledku série rútení sa spojenie medzi nimi v dávnej minulosti prerušilo.

V Dobšinskej ľadovej jaskyni vznikol nový otvor, súčasný vchod, ktorý vytvoril vhodné podmienky na zaľadnenie.

„Funguje ako pasca na ľadový vzduch a zároveň sa zamedzilo prúdeniu teplého vzduchu z iných častí systému. Premŕzanie horninového prostredia spôsobuje, že v čase topenia snehu priesaková voda v premrznutej jaskyni zamŕza a vytvára jej ľadovú výplň," priblížil Kudla.

SkryťVypnúť reklamu

Najkrajšia na začiatku sezóny

Dobšinská ľadová jaskyňa je sprístupnená vyše 150 rokov, do roku 1946 v nej bolo povolené korčuľovanie pre verejnosť.

Jaskyňa je dlhá 1483 metrov, prehliadková trasa meria 515 metrov.

Z pohľadu ľadovej výzdoby je jaskyňa najkrajšia na začiatku letnej sezóny, v septembri, keď sa pre verejnosť uzatvára, už na svojej kráse stráca v dôsledku roztápania a rútenia vertikálnych ľadových foriem.

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 869
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 395
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 147
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 263
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 616
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 052
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 905
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 590
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu