Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

Obnova kláštora kartuziánov pokračuje, pivovar by chceli spustiť už v lete

Buduje sa aj sušiareň a medovináreň.

Múzeum Červený kláštor.Múzeum Červený kláštor. (Zdroj: TASRIFrantišek Iván)

ČERVENÝ KLÁŠTOR. Už päť mesiacov trvajú práce na obnove časti kláštora kartuziánov i ďalších objektov Múzea Červený kláštor na Zamagurí.

Ako povedal riaditeľ múzea Milan Gacík, zatiaľ sa podarilo zrealizovať základné stavebno-technické práce.

Tie súvisia s prípravou priestorov pre kláštorný pivovar na výrobu piva a medoviny, sušenie a spracovanie bylín v Cypriánovej dielni, ale aj premenou niekdajších frátrovských izieb na priestory pre oddych a detox v rámci ozdravného programu ducha a tela.

Na celý projekt ide takmer 470-tisíc eur, financovaný je z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Súvisiaci článok Začali sa práce na obnove Červeného kláštora. Návštevníci by nemali byť obmedzovaní Čítajte 

Budujú pivovar, medovináreň aj sušiareň

Projekt „Červený kláštor – znovuzrodený“ má zásadným spôsobom zmeniť doterajšiu podobu pamiatky.

Cieľom je zatraktívniť pre návštevníkov dva objekty kláštorného areálu formou zážitkovej návštevy kultúrno historickej pamiatky. Múzeum chce oživiť a predstaviť verejnosti niektoré súčasti života mníchov v minulosti.

„Na jednotlivých poschodiach sa už urobili napríklad podlahy, tiež práce pre prípravu inštalácie technológie pivovaru, rovnako to platí o ďalšej časti, ktorá bude slúžiť na sladenie a sklad piva. V medovinárni pracujeme na chladiarenskom zariadení, podobne ako pri pivovare,“ opísal ďalej Gacík.

Stavebné zásahy si vyžiadali aj práce na prípravovni pre Cypriánovú dielňu.

„Byliny z našej kláštornej záhrady chceme sušiť prirodzeným spôsobom, teda len pod strechou. Potrebovali sme sa preto dostať do priestoru krovu medzi dvoma objektmi, museli sme tam vybúrať otvor a vybudovať schody, aby to bolo prístupné. Odtiaľ to budeme vysušené dopravovať na ďalšie spracovanie do dielne,“ priblížil riaditeľ múzea.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Výroba piva aj medoviny. Obnova má zmeniť podobu pamiatok Červeného kláštora Čítajte 

Chystajú novú expozíciu

Súčasťou projektu sú aj plánované výchovno-vzdelávacie aktivity určené deťom v kláštornej škole a poskytnutie priestoru návštevníkom pre hlbšiu a dlhšiu meditáciu (Digital detox camp).

Okrem toho pokračujú práce aj na príprave novej expozície, ktorá bude zložená z troch častí.

V rámci nej priblíži múzeum dejiny Červeného kláštora, mníšske rády na Slovensku a dejiny pamiatkovej starostlivosti na Slovensku.

S prácami sa začalo vlani v októbri, hotové by mali byť do jedného roka.

Presný termín otvorenia jednotlivých pripravovaných častí múzea zatiaľ podľa riaditeľa nie je, sprístupnené budú postupne. Pravdepodobne už v lete by však mal byť podľa jeho slov spustený pivovar.

Súvisiaci článok Pamiatkový úrad opäť vyhlásil výzvu na obnovu Červeného kláštora Čítajte 

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 777
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 283
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 145
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 254
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 861
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 980
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 828
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 432
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu