Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

Kontroly na hraniciach ovplyvnili život aj v obci Mníšek nad Popradom

Miestnym podnikom hrozí krach.

(Zdroj: ilustračné - TASR)

MNÍŠEK NAD POPRADOM. Kontroly na hraniciach ovplyvnili život aj v obci Mníšek nad Popradom v Staroľubovnianskom okrese, kde sa nachádza hraničný priechod.

Súvisiaci článok V Prešovskom kraji budú otvorené do Poľska tri cestné priechody Čítajte 

Podnikatelia v cestovnom ruchu a gastroslužbách prežili vlny pandémie a zatvárania prevádzok, podľa starostu obce Petra Žembu (KDH) ich však na kolená môžu položiť súčasné opatrenia na hraniciach.

Ako ďalej povedal, miestne zariadenia s reštauračnými službami boli napojené na Poliakov.

„Prežili by ešte dva či tri mesiace, kým sa to opäť všetko zatvorí, no teraz krachujú ďalej,“ zhodnotil.

SkryťVypnúť reklamu

Kontroly na hraniciach, ktoré umožňujú prísť na Slovensko bez potreby karantény len zaočkovaným, považuje starosta obce za neprimerané.

„Takéto opatrenia nemá žiaden z okolitých susedných štátov. Vôbec nič neriešia,“ poznamenal.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zároveň poukázal na to, že rodiny v obci majú väzby v Poľsku a cestujú tam tiež za lacnejšími nákupmi.

Penzión zanikol

Otázna je v Mníšku nad Popradom napríklad budúcnosť rodinnej reštaurácie s 23-ročnou tradíciou. O jej existenciu sa obáva jej majiteľ Tomáš Dietrich. Podnik tam založil ešte jeho otec so svojím bratom.

Súvisiaci článok Tatranské hotely sú obsadené na polovicu, pribúdajú storná Čítajte 

Podarilo sa mu prežiť aj počas hospodárskej krízy pred viac ako desiatimi rokmi. V minulosti bol súčasťou podniku penzión, ten museli pre pandémiu zlikvidovať.

„Prispôsobili sme sa dobe počas pandémie. Napriek všetkému sme zainvestovali a urobili sme si z jednej izby pizza kuchyňu,“ povedal Dietrich.

SkryťVypnúť reklamu

Nakúpili tak zariadenie, pričom pozornosť chceli zamerať na donáškovú službu, pizzu plánovali vyvážať aj do Poľska.

„Teraz sa však naozaj blíži koniec, ani tá pomoc nie je nejaká extra. Nie sú ľudia. Ešte mimo sezóny sa nejako dalo, človek si vtedy povedal, že minulé leto nás otvorili, tak počas tohto leta si privyrobíme,“ skonštatoval majiteľ reštaurácie.

Bojujú o každého človeka

Poukázal na to, že Mníšek síce nie je turistickým miestom, no podnik si za viac ako dvadsať rokov získal svoju klientelu, prichádzalo sem veľa Poliakov.

„Vybudovali sme si meno a teraz akoby z ničoho nič uťalo. Toto nie je turistický región, bojujeme tu o každého človeka,“ dodal Dietrich, podľa ktorého funguje reštaurácia oproti minulým rokom na 30 percent.

Hoci sa v poslednom období na mieste ukázalo o niečo viac Slovákov, podnik to podľa jeho slov nezachráni.

Hraničný priechod v Mníšku nad Popradom bol otvorený v roku 1971. Prechádza ponad rieku Poprad a spája ho s poľskou obcou Piwniczna, ktoré je od hraničného priechodu vzdialená päť kilometrov.

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 622
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 126
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 130
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 224
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 897
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 720
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 578
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu