Tučným utorkom sa pre veriacich oficiálne ukončilo obdobie zabíjačiek, mastných jedál a hodovania.
Nasledujúcou Popolcovou stredou vstúpili do obdobia najdlhšieho, 40-dňového pôstu.
Tradične to bolo obdobie odopierania si telesných pôžitkov, najmä jedla, ale hlavne to bol čas stíšenia sa.
Pôst mal človeka pripraviť na hlbšie prežívanie nadchádzajúcej Veľkej noci.
Bol to však aj ideálny spôsob, ako ušetriť zásoby potravín a odľahčiť žalúdok i jedálniček od tučných a nezdravých jedál.
Hudba dohrala a hrnce sa vyprázdnili
Kým dnes je v mnohých domácnostiach dodržiavanie pôstu už zabudnutým prežitkom, pre našich predkov to bola neodmysliteľná súčasť života. Viazalo sa k nemu viacero tradícií.
Hrnce, v ktorých sa varilo mäso, sa vydrhli a vymenili za jednoduché hlinené, pochovala sa basa a všetci dali klobáskam či pečenému bravčovému prostredníctvom bujarého karnevalu zbohom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.